Най-добрият приятел на бармана е битерът и това не е

...
Най-добрият приятел на бармана е битерът и това не е
Коментари Харесай

Ангостура

Най-добрият другар на бармана е битерът и това не е поговорка, а факт, тестван в практиката. Става въпрос за Ангостура битер. Тези дребни симпатични бутилчици от мрачно стъкло обгърнати в бял етикет и елементарно разпознаваеми по жълтата им капачка основават една цяла категория от питиета, които преобладават и до ден сегашен.

Ароматният битер на Ангостура е неразделна част в голямото семейство от типичен коктейли по целия свят и съставлява алкохолна настойка от билки, корени и елементи от разнообразни растения. Алкохолният градус е 44, 7% и поради наситения си усет се прибавя на капки. Може да се употребява както в коктейли, по този начин и в готварски предписания. Придава на напитките и ястията другоземен усет и мирис.

За множеството хора Ангостура е чужд термин и информацията за тази съставна част в коктейлите и храната ще бъде забавна.

Историята на ароматната горчивка Ангостура

Angostura bitters е съсредоточен битер, което значи, че става въпрос за билков алкохолен препарат на основата на тинтява, билки и подправки. Обикновено се употребява за овкусяване на питиета или по-рядко храна. Точната формула на горчивката е строго защитавана загадка, като единствено един човек знае цялата рецепта, излъчена фамилно от потомство на потомство.

Ангостура битер съществува като артикул от 1824 година, когато е основан във Венецуела от немския доктор Йохан Готлиб Бенджамин Зигерт, хирург в армията на Симон Боливар във Венецуела. Горчивката е основана като тоник при стомашни болки. През 1830 година той основава дестилерия за задачата. Зигерт е основан в град Ангостура, преименуван по-късно в Сиудад Боливар, и в първичния вид е употребил локални налични съставки, евентуално подпомаган от опита на индианците с билките.

Продуктът се продава в чужбина от 1853 година, а през 1875 година производството се реалокира от Сиудад Боливар в Порт ъф Спейн, Тринидад, където остава.

Ангостура печели орден през 1873 година във Виена на международния панаир. Медалът към момента е изобразен на огромния етикет, дружно с противоположната страна, която демонстрира австрийския император Франц Йосиф I отстрани.

От 2007 година Ангостура създава и Angostura Orange, портокалов битер с ярки флорални нотки и свежа портокалова кора. Angostura Orange обаче не съумява да господства на пазара на портокалови битери по същия метод, по който останалите му ароматни битери се трансфораха в главен артикул за питейните заведения и потребителите.

През 2009 година е регистриран дефицит на горчиви артикули Ангостура. Компанията оповестява на клиентите си, че главният проблем е дефицитът на бутилки. Тръгват погрешни клюки за евакуиране на продукта или че производството на горчивката е спряно в завода в Тринидад. Недостигът на горчивка става предмет на доста новинарски публикации и блогове, изключително в коктейлната промишленост. За благополучие Ангостура е на пазара.

Употреба на Ангостура

 Ангостура коктейли

Горчивите артикули Ангостура са извънредно съсредоточени и придават усет на коктейлите, в които вземат участие. Въпреки че съдържат 44.7% алкохол по размер, горчивите субстанции нормално не се одобряват неразредени, а вместо това се употребяват в дребни количества като ароматизатори.

Ангостура за лечебни цели

Твърди се, че битерите Ангостура имат възстановяващи свойства. Често погрешно се счита, че горчивката на марката има отровни качества, защото се свързва с кората на Ангостурата, която макар че не е токсична, по време на използването си като лекарство постоянно е била подправяна от безскрупулни продавачи. Те заменят кората на ангостурата с по-евтина, само че и отровна кора и по този начин основават неприятна популярност на ангостурата.

Всъщност истинската горчивка на Зигерт въобще не съдържа кора от Ангостура, а носи това име поради град Ангостура във Венецуела, където в началото стартира да се създава.

Ангостура към момента постоянно се употребява от жителите на Тринидад за лекуване на храносмилателни проблеми, при уговарката, че съставката тинтява може да помогне за неприятно храносмилане.

Ангостура в коктейли

Горчивката Ангостура е основна съставна част в доста коктейли. Първоначално е употребена като лекарство при смутен корем на бойците от армията на Симон Боливар, само че по-късно става известна съставна част, разреждана в газирана вода, и нормално се сервира с джин.

Сместа се предлага под формата на розов джин и се употребява и в доста други коктейли, като дълга водка, състояща се от водка, горчивка и лимонада.

В Съединените щати е най-известно с използването си в коктейли с уиски. Предлагат се коктейли с уиски, горчивка, захар и вода, които са най-старите. Друг коктейл е манхатънският, изработен нормално с ръжено уиски и червен вермут.

В киселото писко няколко капки Ангостура се напръскват върху пяната, както за мирис, по този начин и за украса.

В коктейл с шампанско няколко капки битер се прибавят към кубче захар.

В Хонг Конг горчивката Ангостура се включва в локалния коктейл на артилеристите. Въпреки че не е в класическата рецепта за коктейл, барманите от време на време прибавят повече усет към коктейла Мохито, като поръсват няколко капки горчивка Ангостура от горната страна.

Горчивката може да се употребява и в безалкохолни коктейли. Често срещана напитка, сервирана в кръчмите в Австралия и Нова Зеландия, е лимон, лайм и битер.

В Малави и доста други страни горчивката се прибавя към примес от натрошен лед, джинджифилов дестилат и спрайт, с цел да се направи шанди.

Ангостура в света на бизнеса

 Коктейли Ангостура

Най-големият снабдител на битери Ангостура в света е Nelsen's Hall Bitters Pub на остров Вашингтон край североизточния завършек на полуостров Доор в окръг Доор, Уисконсин. Кръчмата стартира да продава шотове горчивка като стомашен тоник за медицински цели според фармацевтичен лиценз по време на сухия режим в Съединените щати. Практиката, която оказва помощ на кръчмата да се трансформира в най-старата непрестанно работеща таверна в Уисконсин, остава като традиция след анулацията на възбраната за алкохол.

За по-добра гаранция за достоверността на продукта на тази ароматна горчивка, етикетът на всяка бутилка носи клише от подписа на лекар Зигерт. Неговата горчивка не съдържа кора от Ангостура, само че получава името си от обстоятелството, че произлиза от град Ангостура, Венецуела.

Заради прелестния си усет и мирис битерът стана извънредно известен за потребление в безалкохолни питиета, коктейли и някои алкохолни питиета. Освен това придава изтънчен усет на супите, салатите, зеленчуците, сосовете, рибата, месота, плодовите сокове, желетата, шербета, сладоледа и всевъзможни сходни десерти, в които взе участие, като количеството се контролира съгласно усета.

По предопределение на Нейно Величество кралица Елизабет II горчивката Ангостура е основна съставна част в доста коктейли в Обединеното кралство.

Забавни обстоятелства за Ангостура

Една забавна легенда е обвързвана с етикета на напитката Ангостура. Той е по-голям от самата бутилка и тя безусловно е обгърната с етикета. Според тази занимателна история двама чиновници на компанията били натоварени със задачата да поръчат бутилките и етикета. Когато ги получили, видели, че те не съответстват по мярка, само че било прекомерно късно и решили да оставят всичко, както си е. С времето тъкмо това противоречие на етикет и бутилка станало различим белег на марката Ангостура.

Сред някои общности на бармани (особено в Малайзия), фотосите на Ангостура се одобряват като здрависване на бармана по време или след привършване на промяната.

Ароматните съставки, които участват в Ангостура битер в този момент са турско кафе, жасмин, изсушена манта, канела, череша, портокалови и ломонови корички, тропически растения и корени, като всичко това се постанова в екстракт от захарна тръстика. Вкусът е неповторим и доста другоземен.

Вижте още обвързвана информация за:

- Амарето;

- Лимончело.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР