Най-добрият българин в техничните дисциплини Алберт Попов за пети път

...
Най-добрият българин в техничните дисциплини Алберт Попов за пети път
Коментари Харесай

Алберт Попов за пети път ще кара втори манш в слалом от СК през сезона


Най-добрият българин в техничните дисциплини Алберт Попов за пети път през сезона се класира за втория манш в слалом от Световната купа по алпийски ски. Българинът даде 26-о време на пистата “Планай” в австрийския зимен център Шладминг - 53.80, което бе с 2.39 секунди по-бавно от достижението на любимеца на домакините Марко Шварц. Миналият уикенд в Кицбюел той записа пасив от 1.53 по отношение на тогавашния водач след първото втурване Лукас Бротен, само че това не се оказа задоволително за място в топ 30. Най-добрят резултат до момента през сезона е 13-а позиция в швейцарския курорт Аделбоден на 12 януари.

Другият българин в стартовия лист - Камен Златков - преодоля трасето за 55.68 секунди (+4.27) и приключи 46-и от 73-ма записани състезатели. Вторият манш е от 21:45 часа българско време.

PLANAI The biggest night show of the whole year is about to go down in Schladming. The crowd will be as big and noisy as usual! Let's goo! #fisalpine
Run 1 at 17.45 CET! pic.twitter.com/4bmqnA4iIu
— FIS Alpine (@fisalpine) January 28, 2020
Първият манш бе извоюван от стартиралия първи на трасето австриец Марко Шварц, който макар мъглата и слабата видимост в горната част на пистата, записа най-хубавото време с чудесно каране - 51.41 секунди. Втори (трети стартирал) се подреди лидерът в класирането за дребния бистър глобус Хенрик Кристофершен с закъснение от единствено 0.14 секунди, а трети остана различен любимец - Алекси Пентюро с пасив 0.32 секунди.

Попов, както и множеството от състезателите след 10-и стартов номер, записваха закъснение от към половин секунда на първа междинна контрола (0.49). За страдание, той не можа да го задържи даже в най-стръмната част на пистата, където се усеща най-добре, а в заключителния сегмент също имаше проблем с намирането на вярното движение. Така той финишира с закъснение от 2.37 секунди по отношение на лидера в подреждането Шварц.

Топ 10 допълниха Даниел Юл, Себастиан Фос-Солевог, Алекс Винацер, Дейв Райдинг, Виктор Мюфа-Жанде, Рамон Ценхойзерн и Стефано Грос.

Клеман Ноел, който е незабравим от началото на сезона и заслужава да бъде именуван изгряваща звезда, направи сериозна неточност в самото начало на първия манш. Той съумя да се избави от отпадане и да влезе в идната врата, само че финишира с закъснение от 2.60 секунди по отношение на краткотрайния водач Шварц. Това го сложи в обстановка да трепери за класиране за втория манш и затвърди усещането, че през сегашния сезон 22-годишният французин или избухва с класиране на подиума, или с сходни такива неточности - когато не е в топ 3, той до момента не финишираше два пъти в надпреварите. В последна сметка той “хвана последния влак” с 30-о време и попадна измежду участниците във втория манш.

Първият изнемощял в надпреварата бе олимпийският първенец в дисциплината от Ванкувър 2010 Джулиано Рацоли, който хвана прът във втората половина на пистата и не можа да продължи наклонността на възходящите си класирания в последните два слалома. Засега той се показа на най-високо равнище в една от най-престижните спирки на Световната купа - в Кицбюел предишният уикенд, където приключи седми.

Впоследствие и детето знамение на Норвегия Лукас Бротен, който водеше след първия манш в Кицбюел, не можа да преодолее сложната писта и отпадна след първата междинна контрола, на която изоставаше единствено с 0.18 секунди. Отпадналите общо бяха 19, а Павел Трихичов от Русия не започва.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР