Най-добрите служители на президента Джо Байдън казаха директно на законодателите,

...
Най-добрите служители на президента Джо Байдън казаха директно на законодателите,
Коментари Харесай

Белият дом към Конгреса: Русия ще спечели войната до седмици без обещаната помощ за Украйна

Най-добрите чиновници на президента Джо Байдън споделиха непосредствено на законодателите, че в случай че Конгресът не успее да позволи спомагателна военна помощ за Украйна през идващите дни, Русия може да завоюва войната след няколко седмици - в най-хубавия случай месеци, съгласно двама осведомени със срещата. Това съобщи телевизия NBC.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и шефът на националното разузнаване Аврил Хейнс споделиха на депутатите, че Украйна ще изчерпи някои благоприятни условия за противовъздушна защита и артилерия през идващите седмици. Мрачната оценка, която един чиновник на Белия дом разказа като „ необикновено безапелационна “, беше направена, защото помощта за Украйна в никакъв случай не е било по-несигурна.

На срещата в сряда в Белия дом Съливан и Хейнс дадоха на висшите водачи на Конгреса секретна времева рамка по кое време основните военни запаси на Украйна ще бъдат доста изчерпани, както и подробна оценка на настоящата динамичност на бойното поле, споделиха двамата осведомени със срещата. Съливан акцентира, че позицията на Украйна ще стане по-трудна през годината, сподели чиновник на Белия дом, като предложи съответни диапазони от дати, когато Украйна ще изчерпи другите качества в кратковременен проект.

Сътрудниците на президента споделиха още на депутатите, че неналичието на помощ ще засегне доста повече от Украйна и може да накара други страни, които разчитат на Ваишингтон, в това число Япония и Южна Корея, да премислят своите съюзи с него. Тяхното обръщение е, че една съветска победа просто, тъй като Съединени американски щати не простигнаха триумф с помощна за Украйна, „ ще отекне в целия свят “, настояват осведомените със срещата.

Съливан и Хейнс споделиха на законодателите, че не е съвпадане, че Путин е подхванал най-голямото си въздушно нахлуване от началото на войната, откакто Конгресът се отдръпна предишния месец, без да утвърди спомагателна помощ. Сътрудниците на президента акцентираха, че Украйна е доста по-уязвима от офанзивите на Москва, когато Конгресът е в застой.

Двупартийната група от водачи на Конгреса на срещата се съгласиха, че даването на помощ на Украйна е приоритет на националната сигурност, само че признаха, че има различия по отношение на това по какъв начин да се работи законодателно.

Помощта за Украйна, която беше арестувана в Конгреса в продължение на месеци, е част от законодателство, което също по този начин обезпечава финансиране за сигурността на границите на Израел, Тайван и Съединени американски щати, напомня NBC. През октомври Байдън изиска спомагателни 60 милиарда $ военна помощ за Украйна, част от които ще бъдат употребявани за попълване на запасите на Съединени американски щати. Преди това Конгресът позволи към 75 милиарда $ помощ за Украйна. В продължение на седмици предходната есен представители на Белия дом показваха убеденост, че Конгресът ще одобри повече помощ, отбелязвайки, че болшинството републиканци и демократи го поддържат. Но съпротивата на някои републиканци в Конгреса спря законодателството, а договарянията на двупартийно трио в Сената за промени в политиката по южната граница, която е главен приоритет за републиканците, бяха безрезултатни.

Въпреки че има нерешени въпроси по граничната част на законопроекта, водачите на Сената от двете партии показаха оптимизъм тази седмица, че горната камара скоро може да се заеме със законодателството. Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър сподели пред кореспонденти след срещата в Белия дом, че прави оценка възможностите за договорка на „ повече от половината “ и по-късно сподели, че могат да стартират да обработват законодателството още идната седмица.

В същото време ориста на законопроекта в Камарата е доста по-несигурна. Байдън предизвестява от месеци, в това число в послание към нацията в Овалния кабинет, че неналичието на нова помощ би била ужасна за Украйна и международния ред като цяло.

В петък Байдън предизвести, че вълненията могат да се разпространят в Европа, в случай че Конгресът не успее да одобри спомагателна помощ за Украйна. „ Ако ние се отдалечим и Русия успее да удържи офанзивата им и да срине Украйна, какво мислите, че ще се случи в балканските страни? “, сподели по време на събитие с американски кметове. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР