Най-добрите състезатели по скайрънинг в света пристигат в България за

...
Най-добрите състезатели по скайрънинг в света пристигат в България за
Коментари Харесай

Най-добрите състезатели по скайрънинг в света стартират в Пирин Ултра

Най-добрите състезатели по скайрънинг в света идват в България за Пирин Ултра. От тази година надпреварата е заключителен кръг от Световната купа. Първият старт е тази вечер, в среднощ, а формалното разкриване е по-късно на следващия ден (5-и октомври), в Банско, на празника на града.

В среднощ започват бегачите по дългата отдалеченост - 160 километра, която е подготовка за Хардрок, единственото съревнование в Източна Европа от сходен сан. Участниците би трябвало да изминат 160-те километра в Пирин за по-малко от 50 часа.

Сутринта в събота (6-и октомври) пък ще бъде даден старт по късата отдалеченост, която е заключителен кръг от Световната купа по скайрънинг. Там 66 километра, с 4200 метра отвесно нанагорнище би трябвало да бъдат изминати за по-малко от 16 часа, изясни Димитър Димитров, шеф на Пирин Ултра.

Сред деклариралите присъединяване са Дмитрий и Екатерина Митяеви от Русия. Преди седмица Екатерина победи в Ултра Пиринеи в Испания - съревнование също от Световните серии. А брачният партньор й - Дмитрий, сега е номер едно в света в дисциплината Скай Екстра (Sky Extra). На надпреварата в Испания, обаче, той получи контузия и ще реши в последния миг дали да взе участие в българското съревнование. Пред БНР фамилията бегачи описа, че упражняват цяла година, а зимата, когато в Русия е студено, избират други места по света, с цел да могат да се готвят за надпреварите.

В България идват също номер едно в международната ранглиста по скайрънинг при дамите - Рагна Дебатс, както и номер едно в света в дисциплината Скай Екстра при дамите - Хилъри Джерарди. Пред БНР Джерарди разгласи, че няма да взе участие, защото седмица по-късно й следва тежко съревнование, само че желае да прегледа Пирин и ще оказва помощ на своята другарка Бритъни Питърсън (четвърта в класацията), която ще бяга в Пирин Ултра.

Водещата българска състезателка в този спорт - Антония Григорова, също ще взе участие в конкуренцията. Директорът на надпреварата счита, че от българите тя и Кирил Николов-Дизела имат максимален късмет, въпреки че Дизела ще реши в последния миг дали да взе участие поради остаряла контузия, която доста го затрудни през този сезон.

Дисциплината Скай Екстра е с трасета, които са по едно и също време рисково сложни като техничност и ултра дълги - от 50 км до 100 км, с най-малко 3200 м отвесно нанагорнище. През 2018 година тази дисциплинираност включва 8 старта, като за финалното класиране се вземат поради четирите най-хубави резултата на бегачите. Пирин Ултра е последният, осми заключителен старт от сериите, в които бегачите от международния хайлайф ще премерят сили. Предишните надпревари се организираха в Испания, Португалия, Франция, Италия и Шотландия.

Началото на скайрънинга като спорт е сложено относително скоро. През 1992 година италианецът Марино Глакомети и негови сподвижници вършат първите надпревари - на Монблан и Монте Роса. Към момента се организират над 200 надпревари в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да пораства и с включването на Пирин Ултра в Световните серии България става част от това.

Пирин Ултра се организира за първи път през есента на 2016-а година, когато на старта застанаха едвам 44-ма участници. Сега те са близо 300 и включват най-хубавите в света. Състезанието се организира с поддръжката на екоминистерството, Национален парк „ Пирин “ и Община Банско.

Как уредниците на няколко съперничещи си надпревари по скайрънинг  у нас си подават ръка в името на това страната ни да откри място в календара на Световната федерация и какво описаха пред БНР трима от най-хубавите бегачи в света бегачи - чуйте в звуковите файлове.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР