Най-добре са в Люксембург и ГерманияЖизненият стандарт на българина е

...
Най-добре са в Люксембург и ГерманияЖизненият стандарт на българина е
Коментари Харесай

Живеем на 55% от средния европеец

Най-добре са в Люксембург и Германия


Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на междинния европеец, сочат данните на Евростат, които бяха оповестени през вчерашния ден. По този индикатор България трагично изостава от развитите страни в Европейски Съюз.

За да дефинира виталния стандарт, Евростат употребява индикатора за действителното самостоятелно ползване (AIC), който е мярка за материалното богатство на семействата. По този индикатор България е на последно място в Европейски Съюз като жителите на страната ни използват с 45% по-малко от междинния европеец. Преди година потреблението у нас беше 53% от междинното равнище в Европейски Съюз, което демонстрира че малко сме се доближили до метода на живот на междинния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното самостоятелно ползване е в размер на 61% от междинното в Европейски Съюз. След това се подреждат Унгария и Румъния надлежно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят много по-добре от
нас.

В 10 от страните от Европейски Съюз живеят по-охолно от междинния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното ползване на човек е надлежно с 30%, 22% и 18% по-високо от междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Веднага след тях са Англия (14% над междинното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат. “Клубът на богатите ” страни се добавя от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от междинния българин като равнище на ползване на храна, облекла, коли, жилища, почивки, обучение, посещаване на културни мероприятия и така нататък

Друг индикатор, с който можем да се съпоставим с останалите страни от Европейски Съюз, е Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. Този индикатор е мярка за икономическата интензивност и благосъстояние на страните. България още веднъж е на последно място като Брутният вътрешен продукт на човек у нас е единствено 49% от междинното равнище в Европейски Съюз, при 253% в Люксембург.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР