Най-добре е калият да се приема с храната, а не

...
Най-добре е калият да се приема с храната, а не
Коментари Харесай

Повече богати на калий храни в детството – по-здраво сърце

Най-добре е калият да се приема с храната, а не посредством хранителни добавки.

Консумацията на богати на калий храни е много по-ефективна от безсолната диета, настояват учени Бостънския университет.

В своето изследване, оповестено в сп. JAMA Pediatrics те са наблюдавали навиците на хранене и кръвното налягане на 2185 деца на възраст към 10 години.

Според специалистите приемането на повече калий през детството доста повлиява сърдечносъдовото здраве даже и години по-късно, намалявайки риска от хипертония в зрелост.

Те показват, че хората в световен мащаб употребяват прекалено много сол, като над 75% от нея идва от индустриално модифицираните храни.

Американските експерти са открили, че за възрастните с високо равнище на артериално налягане, всяка единица увеличение на съотношението на натрия към калия в организма е обвързвана с 24% възможност от нарушавания в сърдечносъдовата система.

Ето за какво приемът му е наложителен, като целесъобразната дневна доза калий е към 4,700 мг.

Най-добре е калият да се приема с храната, а не с хранителни добавки.

Този микроелемент се съдържа в най-голямо количество в цитрусовите плодове, млякото, броколите, бобовите растения, зелените зеленчуци и бананите.

Специалистите поучават родителите да включват в менюто на децата си тези храни още от най-ранна детска възраст, с цел да им обезпечат здрав и пълностоен живот и в бъдеще.

Повишаване на систолното и диастолното кръвно налягане усилва риска от развиване на сърдечносъдови и бъбречни болести, сгъстяване на артериите (атеросклероза или артериосклероза), увреждане на очите и инсулт (мозъчно увреждане).

Поради тази причина управлението на високото кръвно налягане е извънредно значимо, с цел да могат напъните да бъдат ориентирани към нормализирането му и предотвратяването на възможни затруднения.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР