Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар предвижда кога

...
Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар предвижда кога
Коментари Харесай

Лекар за коклюша: Най-добрата ваксина е поставената ваксина!

" Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар планува по кое време и по какъв начин се слагат имунизациите срещу коклюш. Препоръчва се да се поставя бустер на бременните през последния триместър. Така детето, което се ражда ще бъде предпазено в първите два месеца от неговия живот, когато не може да се сложи имунизацията. " Това разяснява в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

 

„ Очакваме бързо решение от управляващите, тъй като имунизацията би трябвало да бъде открита от бременните. При състояние, че желаеме да защитим бременните и децата дано страната да се раздвижи и да обезпечи имунизацията, която да бъде безвъзмездна. Трябва да разгадаем казуса държавнически ”, безапелационна бе тя.

Доц. Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър, на собствен ред посочи, че бременните дами би трябвало да бъдат уверени, че имунизацията е безвредна. По думите й при болестта е значима ранната диагностика. „ Колкото по-рано е стартирано лекуването, толкоз по-добре. При съответно антибиотично лекуване заболелият е инфектиран до 5 дни от пускане на антибиотика, нелекуваните не престават да бъдат заразни до две-три седмици, до момента в който продължава симптоматиката ”, означи Лазова.

 

Епидемиологът доктор Христиана Бацелова пък сигнализира, че потвърдените случаи на коклюш се усилват много.

„ Има безпокойство, че ще се усилват случаите. В момента не е сезонността на болестта. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна зараза, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неимунизираните. При имунизираните зависи дали е изпълнена цялата имунизационна скица ”, добави тя. Специалистът разясни, че в Западна Европа се прибавят спомагателни реваксинални дози на 10 години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР