Най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова ще представя унгарски отбор по

...
Най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова ще представя унгарски отбор по
Коментари Харесай

Унгарски тим взе Нургюл за европейското клубно първенство в Дуръс, Албания

Най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова ще показва маджарски тим по време на европейското клубно състезание в албанския град Дуръс от 30 септември до 8 октомври, написа 24 часа.

Отборът е " Гаруда Айка БШК ", като нашето момиче е с 13-и рейтинг измежду участничките.

Родената в търговищкото село Крепча студентка от свищовската Стопанска академия приключи предишния месец в Баку на второ място в шампионата за международната купа и си извоюва място в шампионата на претендентките за международната купа, който ще е следващата година.

В момента 20-годишната Салимова е втора в ранглистата при девойките и 39-а при дамите, а непосредствената ѝ цел е да стане гросмайстор и за мъже.

На първата и към този момент единствена конференция след завръщането си от Азербайджан, където отстъпи на рускинята Александра Горячкина (№3 в света) Нургюл призна, че първото ѝ съревнование след огромния триумф ще е точно европейското клубно състезание в Албания.

Поради характерните връзки сред съществуващите пет федерации в българския шахмат страната ни няма да има собствен представител отборно, въпреки че в Дуръс ще местят наши състезатели що се касае за два-три клуба.

Освен Салимова, която е най-високо сложена съгласно рейтинга си от всички българки, в европейското клубно състезание ще играят още Петър Арнаудов ( “Гамбит-Асеко ”, РСМ), Иван Чепаринов ( “Търкиш Еърлайнс ”, Тур), Александър Делчев ( “Асниер-Льо Гран Асикер ”, Фр), Надя Тончева “ГШК Куманово ”, РСМ), Антоанета Стефанова ( “Теута ”, Албания ”), Виктория Радева ( “МШК Центар Асеко Сее ”, РСМ), Цвета Галунова ( “Гаруда Айка БШК ”, Унг), Петя Караиванова ( “Тирана ”, Алб) и Патриция Найманова ( “Гьоктурк Чес Спорт Клуб ”, Тур).

В същото време стана ясно, че артикул на един от международните колоси в компютърната промишлеността за игри - тактиката March Of Empires на компанията Gameloft, е подписал контракт, с който за период от една година ще спонсорира Нургюл Салимова. Според осведомени заплащането ще стане на 12 месечни вноски.

“Лордове и дами, толкоз сме щастливи и горди да споделим, че МОЕ към този момент е един от формалните спонсори на Нургюл Салимова - един от най-стратегическите мозъци в света! Тази брилянтна шахматистка от България тази година съумя да стигне до финала по време на международната купа по шахмат за дами и се класира като една от осемте участнички на шампионата на претендентките, който ще се организира от 2 април в Торонто, Канада. Ти си ентусиазъм за всички нас, Нургюл! Благодарни сме за опцията да споделим вашия поход към величието! ”, написаха от компанията във Facebook страницата си.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР