Най-добрата книга в картинки според учителската гилдия на САЩ излезе

...
Най-добрата книга в картинки според учителската гилдия на САЩ излезе
Коментари Харесай

"При дивите неща" е опасно хубаво

Най-добрата книга в картинки съгласно учителската колегия на Съединени американски щати излезе и в България. " При дивите неща " от фамозния публицист и илюстратор Морис Сендак (1928 - 2012) в превод на Стефан Русинов е с емблемата на издателство " Лист ".

Книгата е притежател на медала " Калдекот " - най-престижната премия оттатък океана за рисувани книги, а през 2009 година режисьорът Спайк Джоунс я трансформира във фентъзи кино лентата " Където бродят дивите неща ".

Макар да е писана през 1963 година, " При дивите неща " влиза изцяло в ритъма на днешния ден с тематики като детския яд, досада и ревнивост и жадност за завършения.

Рисунките на Морис Сендак прелестно допълват 338-те думи, с които той споделя историята на дребния Макс. Една вечер момчето се държи зле и свършва такива пакости у дома, че за наказване остава без вечеря.

Обиден, Макс се отдръпва в стаята си и с помощта на въображението му тя се трансформира в островна джунгла, населявана от зли зверове, наречени " дивите неща ". Момчето обаче не се стряска, а взима страха на съществата и става техен държател.

Първоначално " При дивите неща " е неразрешена в библиотеките. Минават две години, до момента в който библиотекарите и учителите осъзнаят, че децата се тълпят към книгата и я преглеждат още веднъж и още веднъж.

Оттогава нещата много са се трансформирали. " При дивите неща " постоянно е на върха в класациите за книги, препоръчвана от учители, психолози и критици. През 2007-а въз основа на онлайн допитване Националната асоциация по обучение на Съединени американски щати я разгласи за една от своите " Топ 100 книги на учителите за деца ", а през 2012-а School Library Journal спонсорира изследване измежду читатели, което разпознава Where the Wild Things Are като най-хубава картинна книга.

Няколко пъти по време на двата си мандата президентът Барак Обама я чете на глас пред деца, поканени в Белия дом за обичайното великденско търкаляне на яйца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР