Най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия Марк Рюте обяви, че няма

...
Най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия Марк Рюте обяви, че няма
Коментари Харесай

Марк Рюте напуска политиката след 13 г. на власт в Нидерландия

Най-дълго управлявалият министър председател на Нидерландия Марк Рюте разгласи, че няма да взе участие в идните предварителни избори в страната и ще напусне политиката напълно. Решението му идва, откакто ръководеното от него съдружно поради разногласия към миграционната политика.

Това значи, че настава края на ръководството на Рюте, който е на власт от 2010 година насам.

56-годишният водач на Народната партия за независимост и народна власт (VVD) разгласи решението си по време на небрежно проведен парламентарен спор, на който се обсъждаше оставката на кабинета.

" Вчера сутринта взех решение, че повече няма да бъда разполагаем като водач на VVD. Когато новият кабинет встъпи в служба след изборите, аз ще напусна политиката ", съобщи той.

Рюте изясни, че това е " персонално решение, без значение от развиването на събитията през последните седмици ". До свикването на нови избори, той ще продължи да бъде отпред на страната като длъжностен министър-председател.

Четирипартийната ръководеща коалиция на Рюте подаде оставка в петък, откакто не съумя да реализира единодушие по пакет от ограничения за ограничение на миграцията. Премиерът оферираше да се ограничи достъпа на членове на фамилиите на бежанци, които към този момент се намират на територията на страната, само че сътрудниците му от Християнския съюз и D66 отхвърлиха да ги поддържат.

Към момента няма ясни индикации кой би могъл да бъде евентуалния правоприемник на Рюте. Парламентарната група на VVD се оглавява от Софи Херманс - някогашен политически помощник на премиера.

Все още не е избрана дата за идните избори, само че се чака те да се проведат не по-рано от октомври или ноември.

Според някои специалисти вътрешнополитическата обстановка в страната може да окаже въздействие върху упоритостите на Бългаиря и Румъния за участие в Шенген.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР