Най-чиста и в отлично състояние това лято е морската вода

...
Най-чиста и в отлично състояние това лято е морската вода
Коментари Харесай

РЗИ – Варна: Плажовете на „Златни пясъци“ и на къмпинг „Луна“ са с най-чисти води във Варненско

Най-чиста и в чудесно положение това лято е морската вода при плажовете на „ Златни пясъци “ и къмпинг „ Луна “ край близкия до Варна курортен град Бяла. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Варна доктор Веселина Божилова от Регионалната здравна ревизия в града. По думите й, все още положението на морската вода в района е положително. От взетите проби до сегашния миг, не са установени резултати, които да не дават отговор на условията на нормативната уредба и евродирективите.

Според доктор Божилова обаче, значимо е да се посочи, че се прави 4-годишна подредба на зоните за къпане, въз основа на наблюдаване. Затова и, носещият дълго време „ Син байрак “ за качество плаж при комплекса „ Слънчев ден “, сега не е с отлични води.

По въпросната методика, на този стадий, положението на морската вода там е положително, изясни експертът. Според доктор Веселина Божилова, въз основата на същото 4-годишно наблюдаване, положението на зоната на Офицерския плаж, е несъмнено като неприятно и би трябвало да бъде обозначено, че къпането е неразрешено. Причината е, че пет години обратно резултатите са били неподходящи, а качеството – неприятно. Но сега резултатите от мониторинга са положителни.

„ И изобщо от началото на годината за проблематичните зони – Офицерски, Централен и Южен плаж, резултатите са положителни и не съставляват заплаха за къпещите се, което е най-важното “, добави доктор Божилова. Тя разясни, че не можем да се каже, че къпането там е рисково за здравето на летовниците сега. На всички останали зони резултатите са положителни. Два пъти в месеца специалисти на РЗИ вземат проби от 23-те зони за къпане във Варна и курортите, като се изследват по микробиологични индикатори Ешерихия коли и чревни ентерококи. Резултатите се разгласяват на страницата на здравната ревизия, където могат да бъдат видени съвсем в действително време. Данните могат да се проследят от 2007 година насам. Освен това има учестен мониторинг, три пъти месечно, в три от зоните – Офицерски, Централен плаж и Южен. Там се следи за в случай че има проблем – да се реагира и незабавно да се сигнализира обществеността, сподели още доктор Божилова. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР