Най-често метатарзалгията се проявява при хора, които натоварват прекалено долните

...
Най-често метатарзалгията се проявява при хора, които натоварват прекалено долните
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за метатарзалгията?

Най-често метатарзалгията се демонстрира при хора, които натоварват прекомерно долните си крака, изключително при някои спортове, свързани с бягане и скачане. Метатарзалгията е чест сателит и на хора, които носят несъответствуващи обувки, а също по този начин и при някои болести на долните крака, като артрит, да вземем за пример.

Основни признаци на метатарзалгията:

Болка: тя стартира последователно и с течение на времето се ускорява. Повлиява се позитивно от по-чести почивки, и назад, при прекомерно натоварване (продължително стоене в изправено състояние, дълги разходки и изтощителни тренировки), положението се утежнява.

Усещане за камъче в обувката.

Остра пронизваща болежка във възглавничката.

Изтръпване и/или мръвучкане в пръстите на краката.

Тези признаци се задълбочават по време на стоеж, бягане, скачане, вървене необут, усилени тренировки.

Причини за появяването на метатарзалгия:

Най-честата причина за появяването на метатарзалгия е несъразмерното физическо натоварване на долните крака и в частност стъпалата. На първо място тук се подреждат спортните действия, които оказват директен напън върху метатарзалните кости в предната част на стъпалата.

Свръхнатоварването на стъпалата може да ускори възпалението в метатарзалната област, да се придвижи върху сухожилията и хрущяла и оттова върху костите.

 



 

Безплатна Компютърна диагностика на стъпалата в Магазини за ортопедични обувки и стелки Orto’s .

Други аргументи за появяването на метатарзалгия:

Прекалено тесни обувки или такива, които не са ви по размер. Те притискат пръстите на стъпалата, което постоянно води до нежелани деформации.

Прекалено свободни или огромни обувки, в които стъпалата се плъзгат напред, което също натоварва пръстите погрешно.

Обувките на високи токчета натоварват изключително метатарзалните кости и възглавничките на стъпалата.

Ниските и спортни обувки, които не са подсигурени с подобаващи стелки, с цел да обезпечат нужната поддръжка на свода, също могат да провокират мъка в региона на възглавничките.

Някои аномалии или деформации на стъпалата: високи сводове, по-дълъг втори пръст, буниони и пръст-чукче могат в допълнение да влошат или да провокират появяването на болки, свързани с метатарзалгията.

Наднорменото тегло упражнява ексклузивен напън върху стъпалата и в частност върху метатарзалната област на стъпалата.

Съпътстващи болести като бурсит, артрит, подагра, неврома на Мортън, навяхвания на пръстите на стъпалата и метатарзалните кости.

В рисковите групи, които могат да отключат метатарзалгия се включват дейните спортисти; дамите, които носят високи токчета; хора, които редовно носят неуместни и/или несъответствуващи обувки; хора с артрит и други възпалителни болести на долните крака, които водят до трайни деформации; по-възрастните хора; хора с наднормено тегло или със изявена форма на затлъстяване.



 

Дамски ортопедични сандали от Магазини за ортопедични обувки и стелки Orto’s .

Диагностициране на метатарзалгията:

Когато болката в метатарзалната област продължава няколко дни, даже след отмора и промяна на обувките, потърсете помощ от експерт.

Прегледът включва оглед; ходене; образна диагностика; кръвен тест за инспекция равнищата на пикочна киселина, при нараснали стойности има индикации за подагра; ултразвуков тест, с цел да се огледат меките тъкани и да се изключат диагнози като бурсит и неврома на Мортън; ЯМР (ядрено магнитен резонанс) за диагностициране на артрит и други болести, сложни за диагностициране с просто око.

Лечение на метатарзалгията:

Лечението напълно зависи от аргументите, които са я метатарзалгията, както и от тежестта на болката. Обикновено консервативните ограничения (почивка, промяна на обувките, потребление на ортопедични стелки и обувки , облекчават болките) дават положителни резултати, изключително, в случай че болестта е в начален етап.

 



 

Ортопедични стелки от Магазини за ортопедични обувки и стелки Orto’s .

Други способи на лекуване:

- Поставяне на лед по няколко пъти дневно за по 20 минути.

- Почивка и слагане на краката на високо след физическа интензивност.

- Приемане на болкоупокояващи и противовъзпалителни средства за справяне със мощната болежка и възпалението.

- Загуба на тегло, в случай че то е наднормено.

Облекчаването на болките, както и предотвратяването на повторната им поява можете да постигнете като носите ортопедични стелки, които да поддържат свода, както и обувки с корав заден форт, които да държат стъпалата в вярната позиция, когато тялото е в изправено състояние.

Специалистите предлагат да се заобикаля носенето на обувки с високи токчета, а когато това се постанова да е за малко.

Консултирайте се със експерт, който може да ви предложи специфични стелки, които да поддържат сводовете и да обезпечат улеснение когато и да е и във всяка обстановка.

Ако оставите болките във възглавничките да се задълбочат, това може да промени походката ви, да повлияе на долните крака и гърба.



 

Дамски ортопедични сандали от Магазини за ортопедични обувки и стелки Orto’s .

Прогноза:

Ранната диагностика е от огромна значимост за положителната прогноза. При множеството случаи на метатарзалгия, облекчение се следи след използването на консерватилни ограничения и промяна на обувките. В по-тежки случай може да се стигне до оперативно лекуване за елиминиране на главната причина за болката.

 

*Информацията, съдържаща се в този блог не е предоставена от медицински експерти и има единствено осведомителна цел. Тази информация не може да размени консултацията със експерт. При въпроси, обърнете се към доктор или различен медицински експерт. Изложената в тази публикация информация не е предопределена за диагностика или лекуване и не може да замести способената лекарска помощ. Винаги се консултирайте с доктор или експерт по въпросите, отнасящи се до вашето здраве.

Източник: www.aetrexblog.com

 

 

* обява

 

 
Харесайте ни във FB
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР