Най-често българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън

...
Най-често българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън
Коментари Харесай

17 юли - Света великомъченица Марина

Най-често българите честват деня на светицата за предотвратяване от огън и мълнии, това е и третият ден от. В Странджа (на места и Родопите) света Марина се уважава като повелителка на змиите. В този край култът към светицата е мощен и неслучайно тези места са осеяни с голям брой дребни параклисчета и лековити извори, носещи нейното име. Тук света Марина е считана за сестра на гръмовержеца свети Илия и на иконите от странджанския край светицата е изобразена с кошница, от която се подават змийски глави. Ако на този ден някой види змия я кълне с думите: " Нека света Марина да те умарини! "

Българската православна черква уважава през днешния ден празника на света великомъченица Марина. Според житието й тя била щерка на езически сановник в Антиохия през трети век, възпитана от татко си в идолопоклонничество, само че Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина доста желаела да получи свето кръщение, само че нямало духовник нито в града, нито в покрайнините, който да извърши тайнството.

По това време римското ръководство грубо преследвало християните, доста от които се криели в пустините и планините. Мнозина пък оставали в градовете и като вземали тип на просяци, стараели се да проповядват и популяризират словото Божие. От един подобен християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Господ Иисус Христос.

Пръв неин гонител станал самият й татко. Въпреки това, тя траяла да изповядва Божието име. Той бил ревнив поддръжник на идолите и когато разбрал, че щерка му има вяра в Христа, намразил я и почнал да се отнася с нея доста грубо. 16-годишната госпожица срещнала шефа на източните провинции Олимврий и самоуверено му изповядвала вярата си, поради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението, навели Олимврий на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната госпожица. Тя почнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде мечтаното от нея свето кръщение и възобновление за безконечен живот. Едва свършила молитвата, оковите се раздрали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена ария. След това била наказана на гибел.

Във всички епархии на Българската православна черква се отслужва празнична Света литургия.

На деня на света великомъченица Марина своя празник чества град Созопол. Светицата се смята за настойничка на водите и закрилница на този район.

Имен ден имат всички носещи името на светицата - Марина, Марин, Маринка, Маринчо.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР