Най-богатият човек между Виена и Москва не обичаше публичността. През

...
Коментари Харесай

След Келнер

Най-богатият човек сред Виена и Москва не обичаше публичността. През годините интервютата на чешкия олигарх Петр Келнер се брояха на пръстите на едната ръка, фотосите в публичното пространство бяха малко - на хокеен мач, на интернационален конгрес, на съревнование на щерка му.

Всички в родната му Чешка република (и не само) знаеха и четяха за вложенията на компанията му PPF, които се простират на няколко континента и покриват най-различни промишлености, в това число и в България. Но малко на брой знаят и могат да кажат кой беше Петр Келнер. А гибелта му на 56-годишна възраст при злополука с хеликоптер в Аляска още повече задълбочава мистерията към фигурата на магната. Както и неяснотите към бъдещето на компанията му без него отпред.

Легендата на 90-те Един факт е неоспорим: Келнер е неразривно обвързван с развиването на чешката стопанска система през последните 30 години и прехода и преразпределението на капитали през 90-те години на ХХ век. Точно тогава е сложено и началото на тиражираната легенда за предприемаческия дух на Келнер.

Според нея той стартира като дистрибутор на копирни машини и е един от първите, които усещат появилите се благоприятни условия в всеобщата приватизация. За да взе участие в нея обаче, се нуждае от капитал. Който се появява посредством заем от шефа на държавния стъкларски цех Sklo Union Степан Попович.

Това разрешава на Келнер да основе капиталовата си компания Prvni Privatizacni Fond (PPF), в която Попович по-късно влиза в борда на шефовете. С парите стартират всеобща рекламна акция с присъединяване и на прочут актьор, с която да убедят чехите да им дават боновете си. Тя е сполучлива и последователно групата стартира да изкупува държавни активи. Придобити са дялове в над 200 сдружения, а перлата е присъединяване в застрахователния колос Ceska Pojistovna, където в началото взимат 20%, а след това и контрола над цялата компания.

Така е сложена и основата на днешната империя. С течение на времето PPF се разраства отвън Чехия и Словакия и навлиза във от ден на ден страни от ЦИЕ. След финансите тя уголемява бизнеса си и към медиите, парцелите, телекомуникациите, машиностроенето, биотехнологиите и други браншове.
Капитал - брой 13
От локалната към интернационалната сцена С излизането зад граница Келнер потвърждава умеенето си да открива благоприятни условия на най-различни места. Преструктурирането на Ceska Pojistovna дава старта на империята за потребителски финанси Home Credit, която навлиза в Русия и даже в Китай (тя е първата задгранична компания, получила лиценз за такава активност в азиатската страна). През годините връзките му с Китай водят и до рецензии, че се пробва да се намесва в чешката външна политика. Дори се постанова предприемачът публично да отхвърли сходни обвинявания, само че в типично собствен жанр не го прави в изказване или изявление пред медиите, а в откъс в годишния доклад на PPF за 2018 година

Успехът на Келнер е в това да покаже, че компания от постоянно подценяван район може да стане световен състезател. Което се потвърждава и от сухите обстоятелства през днешния ден за PPF: активи за над 40 милиарда евро и близо 100 хиляди чиновници в 25 страни на три континента (от тях към 2400 в България).

Заедно с превръщането на компанията му в световна Петр Келнер си завоюва имиджа на наднационален предприемач и фактор в района, който може да си разреши да отстоява ползите си и в разногласия даже с държавни управления. Пример за това е и навлизането на PPF в България. Групата стъпи публично тук през 2018 година посредством придобиването на бизнеса в Централна и Източна Европа на норвежката телекомуникационна група Telenor за 2.8 милиарда евро, която с изключение на в България оперира още в Сърбия, Черна гора и Унгария. Преди това PPF подписа съглашение с шведската MTG, тогава притежател на " Нова броудкастинг груп ", за придобиване на медийната група за 185 млн. евро. Сделката обаче беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията със странни доводи, че малкия екран имала " огромен пазарен дял ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР