Най-богатите страни в света наляха вчера безпрецедентна помощ в глобалната

...
Най-богатите страни в света наляха вчера безпрецедентна помощ в глобалната
Коментари Харесай

ООН: Световната рецесия ще бъде с рекордни мащаби

Най-богатите страни в света наляха през вчерашния ден невиждана помощ в световната стопанска система, до момента в който случаите на ковид в новия епицентър на болестта, Европа, продължиха да нарастват стремглаво, а броят на умрелите в Италия надвиши този в континентален Китай, откъдето потегли вирусът.

С близо 228 000 инфектирани и над 9200 смъртни случая (б.ред.: по данни от вчера) епидемията шокира света и провокира съпоставения с тежки интервали като Втората международна война, финансовата рецесия от 2008 година и испанския грип през 1918 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че международна криза, " може би с рекордни мащаби ", е съвсем сигурна.

" Това е миг, който изисква съгласувани, решителни и реформаторски политически дейности от страна на водещите стопански системи в света ", сподели Гутериш пред кореспонденти на видеоконференция. " Намираме се в невиждана обстановка и нормалните правила към този момент не важат ", означи той.

Особено тежък удар понасят туризмът и самолетните компании, откакто хората по света престанаха да пътуват, с цел да се сведат до най-малко контактите и да се спре разпространяването на грипоподобното заболяване Ковид-19. Малко сфери обаче бяха пощадени от рецесията, която заплашва да докара до продължителна световна криза.

Пазарите търпят сривове, каквито не е имало от финансовия провал през 2008 година, а вложителите щурмуваха американския $ като несъмнено леговище. Европейските и американските акции обаче записаха през вчерашния ден неуверен растеж, а цените на петрола се покачиха, макар че това състояние може да е кратковременно.

Управляващите в Съединени американски щати, Европа и Азия намалиха лихвите и " отвориха кранчето " на ликвидността, пробвайки се да стабилизират стопанските системи, страдащи от слагането под карантина на потребителите, от прекъснатите снабдителни вериги, нарушавания превоз и парализирания бизнес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР