Най-богатите 10% в Америка са отговорни за 40% от замърсяването на планетата, което нагрява планетата, установява нов доклад

...
Най-богатите хора в Америка също са едни от най-големите замърсители
Коментари Харесай

Най-богатите хора в Америка също са едни от най-големите замърсители в света – не само заради масивните си домове и частни самолети, но и заради изкопаемите горива, генерирани от компаниите, в които инвестират парите си.

Ново проучване, публикувано в четвъртък в списание PLOS Climate, установи, че най-богатите 10% от американците са отговорни за почти половината от замърсяването на планетата в САЩ и призова правителствата да се откажат от „регресивните“ данъци върху въглеродния интензитет на това, което хората купуват и вместо това се съсредоточават върху облагането на замърсяващи климата инвестиции.

„Глобалното затопляне може да бъде това огромно, съкрушително, мъгляво нещо, което се случва в света и вие се чувствате така, сякаш нямате никаква власт над него. Донякъде знаете, че допринасяте за това по някакъв начин, но наистина не е ясно или количествено", каза Джаред Стар, учен по устойчивост в Университета на Масачузетс Амхърст и автор на доклад.

Това проучване помага за изграждането на по-ясна картина на индивидуалната отговорност, като надхвърля това, което хората консумират, каза той пред CNN.

Частен самолет на общинското летище Санта Фе в Санта Фе, Ню Мексико. Традиционно анализите на климатичните отпечатъци на много богатите се фокусират върху това какво купуват. class= Частен самолет на общинското летище Санта Фе в Санта Фе, Ню Мексико. Традиционно анализите на климатичните отпечатъци на много богатите се фокусират върху това какво купуват. Робърт Александър/Гети изображения

За да направят това, изследователите анализираха огромни набори от данни, обхващащи 30 години, за да свържат финансовите транзакции с въглеродното замърсяване.

Те разгледаха замърсяването на планетата, причинено от преките операции на компаниите, както и тези, свързани с въздействията на компаниите върху климата по-надолу по веригата на доставки – например по-голямата част от емисиите на петролна компания идват, когато нейните клиенти изгарят петрола, който извлича .

Това даде въглероден отпечатък за всеки долар икономическа дейност в САЩ, който изследователите свързаха с домакинствата, използвайки данни от проучване на населението, които показаха индустриите, за които хората работят, и техните доходи от заплати и инвестиции.

Те откриха, че най-богатите 10% в САЩ, домакинства, които печелят повече от около 178 000 долара, са отговорни за 40% от замърсяването на нацията, причинено от човека, нагряващо планетата. Доходът само на най-високия 1% – домакинствата, печелещи над $550 000 – е свързан с 15% до 17% от това замърсяване.

​​ ​​​​​​Пръскаме боя с помощта на пожарогасители срещу мега-яхтата за 300 милиона евро на Нанси Уолтън, наследница на #Walmart и една от най-богатите жени в света със състояние от 8,7 милиарда долара ​​​​​​​Пръскаме боя с помощта на пожарогасители срещу мега-яхтата за 300 милиона евро на Нанси Уолтън, наследница на #Walmart и една от най-богатите жени в света със състояние от 8,7 милиарда долара FuturoVegetal/Twitter

Докладът също така идентифицира "супер-емитери". Те са почти изключително сред най-богатите топ 0,1% от американците, концентрирани в индустрии като финанси, застраховане и минно дело, и произвеждат около 3000 тона въглеродно замърсяване годишно. За да се постави това в перспектива, изчислено е, че хората трябва да ограничат своя въглероден отпечатък до около 2,3 тона годишно, за да се справят с изменението на климата.

„Петнадесет дни доход за най-високото домакинство от 0,1% генерира толкова въглеродно замърсяване, колкото доходът през целия живот на домакинство от най-долните 10%“, каза Стар.

Въздействието на климата не е свързано само с размера на доходите на хората, но и с индустриите, които ги генерират. Домакинство, което печели 980 000 долара от определени индустрии за изкопаеми горива, например, би се считало за супер емитер, според доклада. Но едно домакинство, което прави пари от болничната индустрия, ще трябва да донесе 11 милиона долара, за да произведе същото количество замърсяване на планетата.

Авторите на доклада призовават политиците да преосмислят как използват данъците за справяне с климатичната криза.

Въглеродните данъци, които се фокусират върху това, което хората купуват – храната, която ядем, колите, които караме, дрехите, които купуваме – „непропорционално наказват бедните, като същевременно имат малко въздействие върху изключително богатите“, каза Стар. Те също така пропускат частта от богатството, което богатите хора харчат за инвестиции, вместо да купуват неща.

Вместо това правителствата трябва да се съсредоточат върху данъците, които са насочени към акционерите и въглеродно-интензивните инвестиции, се казва в доклада. Въпреки че това ще бъде „труден политически въпрос“, призна Стар, особено след като най-богатите са склонни да имат непропорционална политическа власт.

Много идеи за данъчно облагане на въглеродните емисии се разпространяват по света, включително неочаквани данъци върху компаниите за изкопаеми горива и данъци върху богатството, но малко от тях са били политически жизнеспособни.

Кимбърли Никълъс, доцент по наука за устойчивост в университета Лунд в Швеция, която не е участвала в доклада, каза, че проучването помага да се разкрие колко тясно приходите, особено от инвестиции, са свързани със замърсяването на планетата.

Rolls-Royce car ornament 0114 RESTRICTED Jun Sato/WireImage/Getty Images

Понякога, когато хората говорят за начини за справяне с климатичната криза, те повдигат въпроса за контрола на населението, каза Марк Пол, политически икономист от университета Рутгерс, който също не е участвал в проучването. Но проучвания като това „хвърлят светлина върху огромната отговорност, която имат богатите за генерирането и увековечаването на климатичната криза“, каза той пред CNN.

Идентифицирането на главните действащи лица зад климатичната криза е от жизненоважно значение за правителствата да разработят политики, които намаляват замърсяването на планетата по справедлив начин, добави той. Въпреки че не се съгласи с твърдението на проучването, че въглеродните данъци върху потреблението засягат непропорционално бедните, като каза, че има начини те да бъдат прилагани справедливо.

Огромното влияние върху климата на богатите, разбира се, далеч не е само проблем на САЩ.

В световен мащаб затоплящото планетата замърсяване, произведено от милиардерите, е милион пъти по-високо от средния човек извън най-богатите 10% в света, според доклад от миналата година на организацията с нестопанска цел Oxfam.

„В момента икономиката работи така, че взема пари и ги превръща в замърсяване на климата, което дестабилизира живота на Земята“, каза Никълъс. „И това трябва да се промени фундаментално.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР