Навярно в това е силата на една нация, когато има

...
Навярно в това е силата на една нация, когато има
Коментари Харесай

С гражданско поклонение в Къкринското ханче отбелязаха 183 години от рождението на Васил Левски

" Навярно в това е силата на една нация, когато има единение на мощни държавници и мощни поети, които взаимно градят обществото ", сподели кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова в своето слово на Къкринското ханче, където с гражданско поклонение бяха маркирани 183 години от рождението на Васил Левски. Тъй като наскоро България означи и 170-годишнина от рождението на националния стихотворец Иван Вазов, кметът на Ловеч напомни и неговото стихотворение за Левски от „ Епопея на забравените “: „ В бъдещето мрачно той гледаше ясно./ Той любеше свойто родно място красно./Той беше скиталец и кат дете прост/и като аскет живееше в пост. “

„ На днешната дата доста българи, сходно на нас се събират в Карлово, в София и на доста други места, където има монументи на Левски. Събираме се, с цел да се поклоним пред паметта на великия Апостол на българската независимост! “, приключи Корнелия Маринова, като речта бе изпратена с продължителни ръкопляскания.

Така на 18 юли, пред паметника на Апостола в ханчето в Къкрина, обществеността изрази своето поклонение пред най-великия българин. Освен кметът на Ловеч тук бяха заместник-кметът Даниел Колев, кметският наместник на Къкрина Иваничка Станчева, представители на институции, жители, туристи.

Програмата включваше още осъществявания на самодейците от Народно читалище " Васил Левски - 1924 година " в Къкрина, минута безмълвие и поднасяне на венци и цветя.

Днес от 17.30 часа е планувана панихида в храма " Успение Богородично " в Ловеч, където в миналото дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 21.00 часа, на откритата сцена на площад " Тодор Кирков ", е очакван спектакълът на Народно читалище " Бяла Анаста 2016 " - " През погледа на Левски ".

По-рано през днешния ден кметът Корнелия Маринова изпрати приветствен адрес до кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов. В него се споделя: „ Има дати, в които нашите два града се усещат призовани да застанат един до друг в почитта си към живота и делото на един популярен българин. Два града от двете страни на Балкана, които през днешния ден са като начало и завършек на един живот, белязал с геройството си няколко генерации българи. “

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР