Навръх 93-ия си рожден ден, преди 9 години, си отиде

...
Навръх 93-ия си рожден ден, преди 9 години, си отиде
Коментари Харесай

Леда Милева: Учете децата да обичат книгите!

Навръх 93-ия си рожден ден, преди 9 години, си отиде българската поетеса и писателка Леда Милева. Колко биха обеднели и нашата, и международната литература, в случай че изключим от тях творбите на една от най-обичаните и харизматични авторки на детска литература – дамата, която до последния си мирис не спря нито за момент да твори по доста и постоянно и обилно да раздава на най-верните си и благи читатели – децата, от съкровищата на богатата си и пъстра галактика.

Историята на „ Зайченцето бяло “



Известното си стихотворение „ Зайченцето бяло “ Леда Милева написва инцидентно и напълно небрежно. При подготовката на едно от списанията „ Първи стъпки” се оказва, че половин страница остава празна. Леда е организатор и би трябвало бързо да се оправи с неналичието на материал, който да запълни мястото. На коляно, бързайки, написва стихчето. То пък се оказва „ родено” под щастлива звезда. Благодарение на композитора Петър Ступел, става една от най-популярните детски песнички, която и до през днешния ден продължава да пулсира в сърцата на всички дребни и пораснали деца.

Леда печели първия си тв приемник от лотария

Милева е първата жена общоприет шеф на Българската телевизия (1966-1970 г.), и като такава е съвсем парадоксално, че първия си тв приемник – „ Опера”, печели от Държавната
лотария. Малко хора знаят, че Леда е държала еднообразно добре и писателското перо, и ловната двуцевка.

Тя е дипломат в Париж и непрекъснат представител на България в ЮНЕСКО (1972-1978 г.); включена в Почетния лист "Ханс Андерсен " на Международния съвет по детската книга.

Леда Милева е щерка на поета Гео Милев и в действителност цялото ѝ семейство е отдадено на думите, езика, писането. Превежда от съветски, френски и британски, създател е на публицистични и литературно-критически публикации в периодическия щемпел, само че в съзнанието и душите на всички ни тя ще остане като създателката на едни от най-въздействащите и обичани детски стихове и пиеси - "Омагьосаната градина " (1968 г.); "Когато куклите не спят " (1973 г.); "Златоперко " (1980 г.). Издава над 30 стихосбирки за деца, превеждани на над 20 езика, само че до последно, до кончината си, е желала да се разграничи от "Зайченцето бяло ".

Леда Милева и любовта

Леда Милева има два брака. Първият е с известния в предишното футболист и треньор Никола Димитров-Фъц. След това гласът на сърцето ѝ я води в обятията на художника илюстратор Стефан Марков.

С втория си брачен партньор – Николай Попов, Леда се среща в Американския лицей в София, само че искрите на любовта сред двамата пламват години по-късно – през 1944 година, директно откакто постройката на радиото е ударена от бомба.

Леда вървяла и се препъвала в руините, когато в един момент, от нищото, се появила мощна мъжка ръка и Николай предложил помощта си. Това било задоволително, с цел да разпали и у двамата огъня на една красива и дълга обич. Връзката им траяла към година, преди да се решат на последваща по-сериозна стъпка, с цел да се врекат във безконечна честност един на различен.

Леда Милева за децата и литературата:

"Учете децата да обичат книгите! "

"Иска ми се стихотворенията, които пиша, да създадат децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за битка против грозното, с цел да побеждава хубостта. "

"Научете децата от дребни запомнят, че не е толкоз значимо какъв брой книги са прочели, а какво са научили от тях. "

"...А че ще се явяват нови герои, е естествено. Животът върви напред и децата са част от него. Това обаче не значи, че ще изчезнат обичайните, безконечните герои. Защото всяко дете открива света за себе си. Открива слънцето, изгрева, звездите, гората, цветето, любовта към мама, към фамилията... И тези герои и безконечните тематики за положителното и злото, моралните тематики, в никакъв случай няма да слязат от сцената. Те постоянно би трябвало да бъдат в сърцето на детската литература. "

"Да твориш за деца, значи да бъдеш покрай зората на живота, покрай смеха и насладата. Да твориш за деца, значи да чувстваш топлината на детското сърце, постоянно дружелюбно към ориста на другите и сензитивно към хубостта в живота. "

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и обичаната ти другарка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страховит подарък от BOUCHERON!

Публикация, споделена от (@woman.bg) на Яну 30, 2020 в 3:15 PST

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР