Навръх 2 май, денят на Свети цар Борис I и

...
Навръх 2 май, денят на Свети цар Борис I и
Коментари Харесай

Нашият дом е България с шествие по свещения път от крепостта Плиска до Базиликата навръх 2 май

Навръх 2 май, денят на Свети цар Борис I и националния празник на покръстването на България, фондация " Нашият дом е България " направи религиозно шествие по земите на първата българска столица Плиска.

Единадесет души поклоници минаха по свещения път от крепостта до огромната базилика по остарелия римски калдъръм, който е на повече от 1500 години.

С иконата на Свети цар Борис в ръка и песнопения, арх. Пламен Мирянов, създател и идеолог на фондация " Нашият дом е България ", и още десетима души извървяха 1 км по същия път, по който през 865 година е вървял самият цар Покръстител с 48 правилни боили от своята цитадела до мартириума на Свети Боян Енравота, обграден от възстаници искащи да го смъкват от престола.

Според историята, в оня ден съперниците на Княза, отпред на многочислена армия, имат за цел да върнат езичеството и да извършат държавен прелом. Веднага щом царят излязъл от градските врати, нему и на тези, които били с него се явили 7 духовници и всеки от тях държал в ръката си запалена свещ. И по този начин тези свръхестествени персони вървели пред Свети цар Борис и пред неговата свита. Конете на тези, които били с царя вървели изправени и поразявали с предните си крайници.

Според историческите извори подобен боязън обзел враговете на владетеля, че те не могли да се подготвят нито за бягство, нито за защита, само че повалени на земята не могли да се движат. По този метод Свети цар Борис Покръстител отвоюва за нас православното християнство и ни завещава независима автокефална черква от 870 година, и славянобългарска книжовност благодарение на Светите Седмочисленици.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР