Наводнения в Либия: Наводнен град погребва мъртвите си в масови гробове

...
Тела, извадени от опустошително наводнение, което унищожи части от пристанищния
Коментари Харесай

Тела, извадени от опустошително наводнение, което унищожи части от пристанищния град Дерна в източна Либия, са погребани в масови гробове.

Поне 2300 души загинаха, когато подобна на цунами река от наводнения премина през Дерна в неделя, след като язовирна стена се спука по време на бурята Даниел.

Механичен копач работеше в гробище, където жертвите, увити в чували за трупове и одеяла, бяха погребани заедно.

С 10 000 души, обявени за изчезнали, се очаква броят на жертвите да нарасне.

Мохамед Камати , доброволец в Дерна, каза, че спасителите все още търсят жертви.

„Призоваваме всички млади либийци, всеки, който има диплома или каквато и да е медицинска връзка за да дойдете и да ни помогнете", каза той пред агенция Ройтерс. „Имаме недостиг на медицински сестри, имаме нужда от помощ.“

Вашето устройство може да не поддържа тази визуализация

Започна да пристига известна помощ, включително от Египет, но спасителните усилия са възпрепятствани от политическата ситуация в Либия, като страната е разделена между две съперничещи правителства.

САЩ, Германия, Иран, Италия, Катар и Турция са сред страните, които са заявили, че са изпратили или са готови да изпратят помощ.

Експерти по водно инженерство казаха на BBC, че е вероятно язовир на около 12 км (осем мили) от Дерна да се провали първи, изпращайки водата си да помита долина и да преодолява втори язовир, който лежеше по-близо до града.

Видеозаписи, записани след свечеряване в неделя, показват река от придошла вода, която бушува през Дерна, град с около 100 000 души, с коли, които се подклаждат безпомощно течението.

Дневната светлина разкри разрушени квартали с улици, покрити с кал и развалини, осеяни с обърнати превозни средства.

Има мъчителни истории за хора, които са били отнесени в морето, докато други са се вкопчвали в покривите, за да оцелеят.

"Бях шокиран от това, което видях, това е като цунами“, каза Хишам Чкиуат от източното правителство на Либия пред BBC Newshour. : „Бяхме зашеметени от размера на разрушенията... Трагедията е много значима и надхвърля капацитета на Дерна и правителството.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР