Наводнения и свлачища, причинени от мусонните дъждове в Мианмар, са

...
Наводнения и свлачища, причинени от мусонните дъждове в Мианмар, са
Коментари Харесай

Петима загинали, 40 000 евакуирани заради мусонни наводнения в Мианмар

Наводнения и свлачища , породени от мусонните дъждове в Мианмар, са лишили живота на петима души и са наложили евакуацията на към 40 000 души, оповестиха публични лица.

Кадри от щата Ракхайн, който беше унищожен през май от циклона Моча, демонстрират огромни площи от села и аграрни земи, потопени от мътни жълто-кафяви води.

Всяка година по това време Мианмар бива обиден от проливни дъждове, само че през последните седмици по целия свят се следят рискови метеорологични феномени - съгласно учените те се утежняват от изменението на климата.

Петима души са починали, съобщи пред Агенция Франс Прес Лей Шве Зин Оо, шеф на Министерството на обществените грижи, помощите и презаселването на Мианмар.

Тя добави, че към 37 000 души към този момент са евакуирани в Мианмар, а в петък броят им ще надвиши 40 000.
Нашият отдел дава нужните движимости на семействата, евакуирани във краткотрайни лагери ", сподели тя.
Наводненията започнаха в края на юли и засегнаха девет от щатите и районите на страната, в това число Ракхайн, Качин, Карен, Мон и Чин.

В щата Карен свлачище прекъсна значима автомагистрала, свързваща град на границата с Тайланд, и хунтата съобщи, че построяването на краткотраен мост може да отнеме един месец.
 

— Radio Free Asia (@RadioFreeAsia)

Мианмар е в плен на кървясъл цивилен спор сред хунтата, която завзе властта с прелом през февруари 2021 година, и гражданските милиции, които се опълчват на нейното ръководство.

Според локална мониторингова група, от преврата насам са убити повече от 3800 души , а хунтата дефинира тази цифра на 5000 души.

Организацията на обединените народи остро разкритикува хунтата за оправянето ѝ с последствията от циклона Моча, при който починаха минимум 148 души и бяха разрушени доста домове.

Организация на обединените нации осъди отхвърли на хунтата да допусне филантропични служащи до района, което накара държавните медии да обвинят международната организация в " надменност, незнание и персонален интерес ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР