Навлизаме в последните две години от изпълнението на програмен период

...
Навлизаме в последните две години от изпълнението на програмен период
Коментари Харесай

Галина Василева: За оставащите 2 години от изпълнението на ОПТТИ 2014-2020 трябва да бъдат усвоени 50% от финансовия ресурс на програмата

Навлизаме в последните две години от осъществяването на програмен интервал 2014 - 2020 година, през които би трябвало да би трябвало да бъде усвоен 50% от бюджета на програмата или към 2 милиарда лв.. Това съобщи ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 инж. Галина Василева по време на съвещанието на Комитета за наблюдаване на програмата, което се организира в интервала 25-26 ноември. Тя добави, че все още са контрактувани 87% от бюджета на програмата, в размер на 3,122 милиарда лв..

Инж. Василева изясни, че с последното изменение на ОПТТИ, утвърдено от Европейската комисия през февруари т.г., за финансиране са включени жп линията Волуяк-Драгоман и Автомагистрала „ Европа ". „ Необходимо е НКЖИ и АПИ да ускорят работата по съответните планове, за цялостното асимилиране на наличния запас по двете предпочитани оси и реализиране на поставените цели ", безапелационна беше Галина Василева.

Според Галина Василева сериозен проблем за осъществяването на плановете сега съставлява мощната динамичност в цените на съществени първични материали и материали за строителство и услуги, което рефлектира директно върху опциите на строителите да изпълнят своите задължения. „ В момента се приготвят оферти за законодателни промени по тази тематика, само че заради това, че изменението на цените би трябвало да бъде планувано в договорите, нямаме решение на въпроса за настоящите контракти. Занапред този развой изисква ловко обмисляне на разноските при бюджетирането на новите планове с по-продължителен интервал за осъществяване ", сподели инж. Василева.

В железопътния бранш с положителни темпове напредва построяването на двата тунела по жп линията Елин Пелин-Костенец, стана ясно по време на съвещанието. До момента са прокопани над 820 метра от двете уреди, изясни Мирослава Бакалска, и.д. шеф на дирекция " Стратегическо развиване и капиталови планове " в НКЖИ. Тя добави още, че са изпълнени 31% от жп линията Пловдив-Бургас и все още е в ход социална поръчка за рационализация на 15-километровия жп сектор Ямбол-Зимница, с планирана стойност 16,6 млн. лв..

Проектите в пътния бранш бяха показани от Златка Петева, шеф на дирекция " Изпълнение на планове по Оперативна програма Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 ". По думите ѝ, двете тръби на тунел „ Железница " са напълно прокопани и свързани една с друга, а сега се построява хеликоптерна площадка на един от изходите на тунела. В ход е оценка на постъпилите 10 предложения по оповестената социална поръчка за строителството на сектор „ Сливница - връзка със Северната скоростна дъга " от включения спомагателен план в ОПТТИ за създаване на автомагистрала „ Европа ". Индикативната стойност е над 224,32 млн. лв. без Данък добавена стойност. Участък Драгоман-Сливница (17 км) е във заключителен стадий на осъществяване.

По плана за възстановяване на корабоплаването по р. Дунав, към този момент е доставена цялата техника, като се изключи маневрения транспортен съд, който се чака да бъде приключен доникъде на 2022 година С положителни темпове напредват и дейностите за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на пристанищни приемни уреди, изпълнявани от Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР