Навлизаме в нова ситуация на сигурност, която е абсолютна непредвидима

...
Навлизаме в нова ситуация на сигурност, която е абсолютна непредвидима
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации

Навлизаме в нова обстановка на сигурност, която е безспорна непредвидима и зависи от доста фактори, в това число от това по какъв начин талибаните ще стартират да ръководят - ще се върнат ли към старите практики за принудително ръководство, ще обезпечат ли издръжка за хората. Международните фактори към момента търсят метод и роля. Така че обстановката е извънредно несигурна.

Това съобщи специалистът по сигурността от “Софийски конгрес за сигурност ” Йордан Божилов пред Българска национална телевизия.
 Експерт: Антитерористичната коалиция не желае да се бори с Ислямска страна Експерт: Антитерористичната коалиция не желае да се бори с " Ислямска страна "
Обетованата земя за бежанците е Германия. Там се чакат над 750 000 – 800 000 бежанци единствено за тази година. „ Бройката на...

За Йордан Божилов главният проблем е, че през годините не е било построено “устойчиво, некорупционно ръководство ”. “Очакваше се преходът да е еволюционен, с цел да може да има и политически развой, а всичко се разпадна безусловно за седмици ”, добави той.

Проф. Владимир Чуков напомни, че изтеглянето на американските военни и всички съдружници от Афганистан не е контрактувано последните две седмици.

“Преговорите с талибаните започнаха още през 2011 година. В последна сметка афганистанците би трябвало да ръководят личната си страна - те би трябвало да подсигуряват освен сигурността си, само че би трябвало да подсигуряват и личната си прехрана ”, означи той и добави, че от 14 милиарда $ бюджетни доходи за страната 89% са от донори и едвам 11% лични източници.

По думите му протичащото се в Афганистан подсказва, че за в бъдеще страната ще се възвърне като гнездо на терористични организации.
 Насилието в Кабул ескалира, има данни за американски въздушен удар, умъртвил деца Насилието в Кабул ескалира, има данни за американски въздушен удар, умъртвил деца
Ракетни удари раздрусаха афганистанската столица Кабул, до момента в който Съединени американски щати се надпреварват с времето, с цел да завършат изтеглянето си от Афганист...

“Ако преди време беше “Ал Кайда ”, в този момент виждаме “Ислямска страна - Хорасан ”. От четвъртък насам три удара бяха нанесени от американските военни, което значи, че се връщаме в едно доста неприятно състояние ”, предвижда той.

Прочетете още по тематиката:

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР