Навлизаме ли в нова ера на строителството? Сега, когато космическите

...
Навлизаме ли в нова ера на строителството? Сега, когато космическите
Коментари Харесай

Утрешният ден

Навлизаме ли в нова епоха на строителството? Сега, когато галактическите пътувания са действителна опция, ще доживеем ли да забележим колонии на непознати планети? И с изчерпващите се запаси на Земята, ще бъдем ли принудени да се преместим на до момента необитаеми места на планетата? Японската компания Шимизу е помислила за всичко това и има архитектурни проекти за утрешния свят. Смелите им хрумвания, които назовават Мечтата на Шимизу, демонстрират какъв би могъл да е животът на Земята и в космоса в близкото бъдеще.

Космически хотел

Този хотел е голяма галактическа конструкция, формирана от 240-метров асансьор и четири отделения. Дори необучени хора ще могат да се насладят на престоя в ниската земна орбита. Туристите ще могат да следят синята планета, да спортуват и да се хранят при микрогравитация. Нужната сила хотелът ще добива от разгъващи се слънчеви панели. Голямата осмоъгълна конструкция е формирана от няколко модула – лоби, заведения за хранене и зала за игри. По 140-метровият пръстен са разположение 64 стаи за посетители и 40 стаи за личния състав. Пръстенът се върти с 3 оборота на минута, което основава изкуствена гравитация от 0.7G. Така гостите ще се усещат оптимално комфортно в стаите си.

Преустройване на градовете

С все недостигащото място към този момент е време да помислим по какъв начин да рационализираме градските зони. Много от градските детайли ще бъдат преместени подземен, с цел да се освободи място на повърхността. Сложна подземна мрежа ще съставляват транспортните, информационните и енергийните системи. Има два типа подземни структури – точки и станции. Точките са дребни и в тях ще са публични здания като магазини и зали за изложби. Станциите са огромни и ще обитават офис здания, търговски центрове и хотели. Крайната цел е основаването на интегриран град както над, по този начин и подземен.

Лунен пръстен

Сегашните енергийни източници се изчерпват бързо и на бъдещите градове ще им е необходим по-чист и възобновим метод за извличане на сила. Идеята е да се слагат непрекъснати слънчеви колектори по екватора на Луната, образувайки колан. По-голямата част от слънчевите кафези постоянно ще са осветени от Слънцето и по този начин ще се добива голямо количество сила, което ще бъде доставяна на Земята посредством ориентирани микровълни.

Лунна база

Може би в добавка към лунния слънчев пръстен, един ден ще построим и лунната база, за която се приказва от десетилетия. От Шимизу са създали проекти за такава база. Тя ще бъде формирана от шестоъгълни модули, които ще разрешават хоризонтално и отвесно разширение. За да се понижат разноските по превозването на материали от Земята, модулите ще са формирани най-вече от лунни скали и почва.

Зелени градове

От Шимизу считат, че затвореният ни метод на живот е повода да изгубим връзка с това, което е значимо и ни прави щастливи – здравословен метод на живот, културни полезности и връзка с природата. Те желаят да трансформират бъдещите градове, с цел да живеем по-здравословно и щастливо. Основата на града ще е във водата и ще се извисява високо в небето, напомняйки на растение. Всеки от тези островни градове ще е дом на 40 000 души и ще дава задоволително пространство, с цел да работят 10 000 индивида.

Клетъчни градове

Идеята е да се основат устойчиви градски системи, които да интегрират зелените пространства с обитаемоте региони. Всяка градска общественост ще дава отговор сама за водата, силата и отпадъците си.

Пирамидата

Този град побира единствено на 5кв.км. близо 1 милион индивида, които ще се любуват на слънчевата светлина и всички останали естествени дадености. Конструкцията се състои от свързани между тях осмостени, всеки от които може да побере 100-етажна постройка. Строителните материали са леки и яки, а тунелите, които свързват всеки модул ще побират и информационната, електрическата и отделителната системи. Центрове за отдих, преносими пътеки, влакове и асансьори ще има на всички места, позволявайки на популацията да живее, работи, учи и да се забавлява.

Вода в пустинята

Един ден може да сме принудени да живеем в пустинята. Около една трета от планетата е заета от пустини и от Шимизу желаят да употребяват това незаселено пространство. Тяхната концепция е да се създадат канали, които да зареждат изкуствени езера в сухи райони и посред тези езера да се построят градове. По този метод ще се основат положителни условия за живот, а каналите ще могат да се употребяват и за превоз.

Източник: weburbanist.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР