Навършват се малко повече от 50 години от премиерата на

...
Навършват се малко повече от 50 години от премиерата на
Коментари Харесай

Пет звезди за невероятно красивата „Смърт във Венеция“ на Уелската национална опера — рецензия

Навършват се малко повече от 50 години от премиерата на операта „ Смърт във Венеция “ на Бенджамин Бритън. През този половин век настройките към гей тематиките в изкуствата се трансформираха до неразбираемост и ранното отвращение в някои кръгове да дадат популярност на операта (почти нищо не е оживяло на филм от истинската постановка) отстъпи място на възходящ брой продукции към свят.

Една от мощните страни на операта е до каква степен Бритън е запазил истинската новела на Томас Ман, на повърхността полуавтобиографичната история на Ашенбах, застаряващ публицист, и неговата фикс идея по едно момче във Венеция, Тадзио. Необичайно за операта, тук има многопластов дискурс за аспектите на желанието, природата на изкуството, човешкото знание и уязвимост.

В Уелската национална опера режисьорът Оливия Фукс показа продукция, която в никакъв случай не стъпва неверно. От чисто естетическа позиция наподобява красиво, черно-белите проекции на Венеция се смесват гладко с неразбираемо алегорични, воднисти облици, подо...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР