Навършват се 22 години от атентатите на 11 септември 2001

...
Навършват се 22 години от атентатите на 11 септември 2001
Коментари Харесай

22 години от 11 септември 2001 г.

Навършват се 22 години от атентатите на 11 септември 2001 година, които се трансфораха в едно от най-травмиращите събития освен за Съединени американски щати, само че и за целия свят.

БГНЕС напомня обстоятелствата от терористичния акт:

Какви бяха задачите?

Четири самолета, летящи над източната част на Съединени американски щати, бяха завладяни по едно и също време от дребни екипи похитители.

След това те бяха употребявани като великански управляеми ракети, с цел да се разбият в знакови здания в Ню Йорк и Вашингтон.

Два самолета удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Първият удари Северната кула в 08:46 източно време (13:46 GMT). Вторият се разруши в Южната кула в 09:03.

Сградите бяха опожарени, хората по горните етажи бяха в капан, над града се носеха облаци пушек. За по-малко от два часа и двете 110-етажни кули се срутиха в облаци прахуляк.

В 09:37 третият аероплан унищожи западната стена на Пентагона - гигантския щаб на американската войска край столицата на страната Вашингтон.

Четвъртият аероплан се разруши в поле в Пенсилвания в 10:03, след дейности на пасажерите против похитителите. Смята се, че похитителите са имали желание да нападат постройката на Капитолия във Вашингтон.

Колко души починаха?

Общо 2 977 души (без да броим 19-те похитители) са изгубили живота си, множеството от тях в Ню Йорк.

• Всички 246 пасажери и екипаж на борда на четирите самолета бяха убити;

• В кулите близнаци 2 606 души починаха - тогава или по -късно от получените наранявания;

• В Пентагона са убити 125 души.

Най-младата жертва е двегодишната Кристин Лий Хансън, която умира на един от самолетите с родителите си Питър и Сю.

Най-възрастният беше 82-годишният Робърт Нортън, който беше на различен аероплан със брачната половинка си Жаклин, пътуващи за женитба.

При удара на първия аероплан почти 17 400 души са били в кулите. Никой не е оживял над зоната на удара в Северната кула, само че 18 съумяха да избягат от етажите над зоната на удара в Южната кула.

Сред потърпевшите има жители на 77 разнообразни страни.

Хиляди хора бяха ранени или по-късно развиха болести, свързани с офанзивите, в това число пожарникари, които са работили измежду токсични парчета.

Кои бяха нападателите?

Ислямска екстремистка мрежа, наречена „ Ал Кайда “, възнамерява офанзивите от Афганистан.

Водена от Осама бин Ладен, „ Ал Кайда “ упрекна Съединени американски щати и техните съдружници за спорове в мюсюлманския свят.

Деветнадесет души направиха отвличания, работещи в три екипа от по петима и един от четирима (в самолета, който се разруши в Пенсилвания).

Всяка група включваше някой, който е минал образование за водач. Това било осъществено в летателни учебни заведения в самите Съединени американски щати.

Петнадесет похитители бяха саудитци като самия Бин Ладен. Двама бяха от Обединените арабски емирства, един от Египет и един от Ливан.

Как реагираха Съединени американски щати?

По-малко от месец след нападенията президентът Джордж Буш оглави нашествието в Афганистан – подкрепена от интернационална коалиция - за премахване на „ Ал Кайда “ и гонене на Бин Ладен.

Едва през 2011 година американските войски най-сетне откриха и убиха Бин Ладен в прилежащ Пакистан.

Предполагаемият уредник на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед беше задържан в Пакистан през 2003 година Оттогава той е арестуван в Съединени американски щати в залива Гуантанамо.

„ Ал Кайда “ към момента съществува. Тя е най-силна в Африка на юг от Сахара, само че даже и в този момент има членове в Афганистан.

Американските войски напуснаха Афганистан през 2021 година след близо 20 години.

Наследството от 11 септември

Безопасността на полетите беше засилена по целия свят през годините след 11 септември.

В Съединени американски щати е основана Администрация по сигурността на превоза, с цел да се ускори сигурността на летищата и самолетите.

Отне повече от осем месеца, с цел да се почисти „ Ground Zero “ - мястото на падналите кули близнаци.

Сега мемориал и музей стоят на мястото, а постройките бяха издигнати още веднъж, само че с друг дизайн.

Завършеният централен детайл - Един Световен търговски център или „ Кулата на свободата “ - даже е по-висок ( 541 м) от първичната Северна кула, която беше с близо 100 метра по-ниска.

Реконструкцията в Пентагона лиши малко по-малко от година, като личният състав се върна в офисите си до август 2002 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР