Навън е все още лято, но сезоните, които предстоят, са

...
Навън е все още лято, но сезоните, които предстоят, са
Коментари Харесай

Проф. Диана Попова, УНГ: "Седем дни с лекарства или една седмица без" е вярно, но защо да се мъчим

Навън е към момента лято, само че сезоните, които предстоят, са свързани с по-лошо време и затова - с пик на настинките. Възрастните хора боледуват от настинка по 2-5 пъти на година, а децата са изключително уязвими и се разболяват приблизително по 10 пъти годишно. Това е естествена реакция на тялото към над 200 типа болестотворни вируси във въздуха, когато офанзивите станат повече и по-силни от защитните механизми на организма.

На прага на есента, експертът по " Уши, нос, гърло " от болница " Царица Йоанна – ИСУЛ " проф. доктор Диана Попова изясни по какъв начин работят вирусите и какво може (или по-скоро не може) да направи човек, с цел да се защищити. Тя беше посетител при представянето на нова серия противогрипни и противопростудни медикаменти за България. " Дневник " я попита за някои от известните постулати, свързани с настинките и прословутия лаф, че " настинката минава за седем дни с медикаменти, или за една седмица - без ". Проф. Попова е ръководител на Асоциацията на лекарите по оториноларингология в България.

" Ще настинеш, в случай че излезеш с мокра коса; в случай че стоиш на течение; в случай че се изпотиш и те духне вятър "... има ли нещо правилно в тези известни закани от бабите ни, или са легенди?

- Не са напълно легенди. Хората имаме една терморегулация на организма, която би трябвало да се поддържа естествена. Като сложим организма в такава обстановка – в случай че на открито е минус 10 градуса и излезем с мокра коса, нашето тяло би трябвало да се оправи и да възстановява температурата, т.е. той изразходва доста сила, употребява доста отбрани и средства, в резултат на което пада имунната система. И когато тя отслабва, се отваря път за вирусите, които които могат да ни атакуван.

Така че в действителност не са безобидни тези неща, а естествени реакции. Почти всички инфекции стартират с вирусен генезис и това е по-вероятно да се случи при по-резки температурни смени, както става при прехода от лятото към есента. И в действителност не е добре да се излиза с мокра коса.

А проветряването през зимата - някои хора незабавно се втрисат от теченията. По-скоро нездравословни или потребни?

- Проветряването е доста значимо, само че има избрани хора, които не понасят придвижването на въздуха и реагират незабавно. Това не е толкоз симптом на изстиване, а е по-скоро реакция на вазомоторната нервна система. Тези хора реагират с кихане и кашлица на полъха на въздуха, като за този вид реакция няма значение дали на открито е по-топло или по-студено. Просто такава е реакцията на организма им – не понасят този вид придвижване на въздуха и смяна в температурата му, тъй че се задейства във всевъзможни обстановки.

Има една изключително известна мъдрост, когато приказваме за настинки - че минава за седем дни с медикаменти, или за една седмица без. Така ли е и за какво?

- И аз по този начин съм го учила преди време. Има известна истина. Продължителността на настинката зависи от доста неща, само че аз не считам, че човек би трябвало да се подлага на това изтезание без медикаменти даже единствено за седем дни, изключително откакто има неща, с които можем доста да си помогнем. Всички сме страдали от хрема – то си е тъга. Защо е нужно това, когато има разнообразни типове препарати, които ще оказват помощ, до момента в който отмине, да се чувствате по-добре. На кого му е нужно да се самоизмъчва единствено и единствено да не употребява нещо, което ще му помогне, още повече че множеството артикули са с естествени съставки.

Определено обаче и не би трябвало да се злоупотребява. Особено с капките за нос, които имат ксилометазолин и производните на това вещество - до 10 дни. Това са 80% от капките на пазара, само че към тях лигавицата привиква и хората стартират да страдат. Стига се до нужда от интервенция, тъй като не могат към този момент да дишат. Тъкънта се разраства и към този момент няма различен метод да се махне. Те по тази причина и не престават да поставят от тези капки от ден на ден и повече - с цел да се свие тъкънта и да могат да дишат за малко. " Дрога " го назоваваме ние ушните лекари.

Как да се подготвим за есента и да засилим имунитета?

- Не мисля, че кой знае по какъв начин би трябвало да се подготвяме. Трябва да одобряваме живота подобен, какъвто е със промяната на сезоните. Есента си има и хубави черти и природата сама ни оказва помощ за усилването на имунитета. Ако човек е здрав и няма хронични болести няма потребност да се ускорява имунитетът и то след лято, това е належащо тогава, когато имунитетът страда.

Балансът на имунната система е доста значим, само че не би трябвало да развиваме някакъв супер имунитет, тъй като тогава друго плъзва – може да пристигна автоимунно заболяване, не би трябвало да се прекалява с тези неща. Изобщо би трябвало да се лекува тогава, когато си болен, а не против това, че евентуално можеш да се разболееш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР