Науката има сила да впрегне енергията, да позволи на хората

...
Науката има сила да впрегне енергията, да позволи на хората
Коментари Харесай

10 феномена, които науката още не може да обясни

Науката има мощ да впрегне силата, да разреши на хората да летят, да излекува болните… Но, колкото и да е потребна, тя не може да даде отговор на всички въпроси. Учените евентуално в никакъв случай няма да научат по какъв начин се е зародила вселената. Не са и доста наясно с паранормалните феномени.

И макар че науката може да изясни доста странни явления, някои загадки към момента са неразгадани – постоянно, просто тъй като към момента няма задоволително информация, посредством която да се доближи до умозаключение.

Повечето от тези явления може някой ден да бъдат обяснени. Днес обаче те остават цялостна тайнственост за човечеството. Ето 10 феномена, които науката още не може да изясни.

1. Ефектът ноцебо

Подобен на плацебо резултата, само че с противоположен знак. Ако сложим клинично здрави хора в отрицателна мисловна рамка – да вземем за пример в случай че им кажем, че са се натровили или са инфектирани с рискова болест, то това може да ги разболее или най-малкото – да ги накара да се почувстват зле. Тук влизат и тежките случаите с хора, на които погрешно е сложена диагноза, че са смъртно заболели. В резултат вместо да се възстановят от болестта си, те умират. Подобно на плацебо, и ноцебо ефекът остава необяснен от здравната просвета.

2. Силите на медиумите

Извънсензорните усещания и парапсихичните сили безспорно има място измежду необяснимите явления, най-малкото тъй като за тях се приказва съвсем непрекъснато. Много хора имат вяра в интуицията като метод за постигане до особено знание за света или за бъдещето. Учените са тествали хора, които настояват, че са медиуми, само че резултатите постоянно са били негативни или двусмислени. Някои настояват, че силите на медиумите не могат да бъдат тествани, или пък че изчезват в наличието на скептици и учени. Ако това е по този начин, науката в никакъв случай няма да може да потвърди или да отхвърли съществуването на парапсихичните сили.

3. Да видиш себе си “отгоре ”

Често хора, които са били на ръба на гибелта, след това описват за всевъзможни мистични неща, които са претърпели (като това, че са били в тунел и са вървели към светлината, че са се гледали от горната страна, че са говорили с от дълго време умряли близки, че са усещали възприятие на мира и т. н.). Всичко това допуска съществуването на някакъв тип живот след гибелта. И въпреки разкази за сходни случки да изобилстват, никой не се е върнал от този „ живот “ с някакво действително доказателство или проверима информация. Скептиците изясняват тези феномени като разумни халюцинации на травматизиран мозък, само че няма метод, по който да сме сигурни, че тези случки на ръба на гибелта не са в действителност взор “от другата страна ”.

4. Дежа Вю

“Дежа Вю ” идва от френски и значи нещо “вече забелязано ”. Става въпрос за странното и объркващо възприятие, което от време на време имаме – че сме били в същата обстановка и преди. Например може да влезем за пръв път в постройка в непозната страна, където не сме били в никакъв случай до момента, само че все пак да имаме възприятието, че всичко вътре ни е необичайно познато. Някои възприемат ‘’дежа вю’’ като инцидентен взор към предходни животи. Както и при интуицията, проучванията върху човешката логика на психиката могат да дадат по натуралистични пояснения, само че в последна сметка повода и същността на този феномен остава мистерия.

5. Призраците

 10 феномена, които науката още не може да изясни

Още от преди Шекспировия „ Макбет “, духовете на умрелите участват в културата и фолклора. Много хора са разказвали за срещата си с призрачни непознати или с умряли близки. Досега обаче няма на практика доказателства за съществуването на призраците, само че очевидци не престават да се кълнат, че са ги виждали, фотографирали и даже разговаряли с тях. Занимаващите се с феномена ‘’призраци’’ се надяват един ден да потвърдят, че мъртвите могат да влизат в контакт с живите, и по този начин един път за постоянно да разгадаят тази мистерия.

6. Мистериозните изгубвания

Хора изчезват по доста аргументи. Повечето го вършат преднамерено, на други им се случва случай, малко биват отвлечени или убити, само че болшинството в последна сметка биват открити. Но не и когато става въпрос за мистериозни изгубвания от сорта на тези в Бермудския триъгълник, където хора изчезват без диря. В практиката изчезналите лица биват откривани след тежка полицейска работа, нечие самопризнание или пък по случайност (никога благодарение на медиум). Но, когато няма никакви следи и доказателства, даже полицията не може да се оправи.

7. Голямата стъпка

От десетилетия насам в Америка постоянно се намират хора, които да настояват, че са виждали големи, космати, човекоподобни същества, останали с името “Голямата стъпка ”. Ако съществуват в действителност сходни творение и се развъждат, то значи би трябвало да има най-малко хиляда. Засега обаче не е намерено нито едно. Нито едно не е убито от ловджия, нито едно не е инцидентно ударено от кола или открито умряло от напреднала възраст. Дори няма доказателства като открити зъби или кости. Има единствено “свидетели ” и съмнителни фотоси и филми. Но е невероятно да докажеш, че нещо НЕ съществува, допустимо е единствено противоположното. Така че евентуално науката в никакъв случай няма да може да потвърди, че същества като чудовището от Лох Нес или Голямата стъпка не съществуват и ще продължава да има възможност те да са някъде там и ловко да се крият от любопитните погледи.

8. НЛО

Няма подозрение, че неидентифицираните летящи обекти съществуват. Много хора са виждали неща в небето, които не могат да разпознават – било то самолети, комети или метеори. Дали някои от тези обекти или светлини са доказателство за съществуването на извънземен живот, е нещо напълно друго. И въпреки деликатното проучване да е довело до разумно пояснение на множеството НЛО случаи, постоянно ще остават и такива, които са неразгадани.

9. Интуицията

Дали го назоваваме вътрешно чувство, шесто възприятие, или по различен метод, всички в дадени моменти сме се доверявали на интуицията си. Какво съставлява обаче тя? Психолозите означават, че хората подсъзнателно събират информация за заобикалящата ги среда и това ги кара да усещат, че знаят нещо – без да имат пояснение за какво го знаят. Но интуицията като феномен е сложна за проучване, а логиката на психиката може да е единствено част от отговора.

10. Жуженето в Таос

Някои от жителите и посетителите на дребното американско градче Таос, Ню Мексико, от години не могат да намерят пояснение за мистериозното нискочестотно жужене, което чуват непрекъснато. Странното е, че единствено към 2 % от жителите на Таос настояват, че имат сходен проблем. Някои считат, че явлението се дължи на необикновената звучност, някои упрекват всеобщата нервност или пък загатват за някаква загадка. Все още обаче не е ясно дали това жужене се дължи на психически, естествени или свръхестествени сили.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР