nauka.offnews.bgВ продължение на почти 2 милиона години древните хора дялат

...
nauka.offnews.bgВ продължение на почти 2 милиона години древните хора дялат
Коментари Харесай

Мистерията на каменни топки на 2 милиона години вече е разгадана

nauka.offnews.bg

В продължение на съвсем 2 милиона години античните хора дялат камъни под формата на топки с размера на пестник, само че археолозите не са безапелационни за какво. Ново проучване, оповестено в PLOS One, потвърждава, че те са употребявани за изваждането на костния мозък от костите.

Откритието е удивително - археолозите се чудят в продължение на десетилетия защо тъкмо античните хора употребяват тези каменни топки.

" Нашето проучване обезпечава за пръв път доказателство за функционалността на тези каменни топки с тайнствена форма, че те са създавани от хората в продължение на съвсем 2 милиона години ", изяснява водещият създател на проучването Ела Асаф (Ella Assaf), постдокторант в Департамента по археология и антични близкоизточни култури в Университета на Тел Авив в Израел.

Археолозите откриват тези " енигматични мистериозни артефакти " в някои от най-древните археологически обекти в Африка, Европа и Азия, само че никой в наши дни не е разкрил защо са употребявани тези антични кръгли камъни, изяснява Асаф.

Това се трансформира когато учените от екипа й се натъкват на 30 каменни топки в пещерата Кесем в Израел, където хората са живели преди 400 000 до 200 000 години.

От 30-те кълба 29 са направени от варовик или доломитни скали, за разлика от " стотици хиляди каменни принадлежности, открити в пещерата, направени от кремък ".

Другите принадлежности, открити в пещерата Кесем са новаторски за времето си, само че " топките показват доста антична технология ". Всъщност съществуването на каменни кълба в пещерата Кесем е последната им поява и външен тип, откривани в Леванта, земите на Изток от Средиземно море.

За да разгадаят мистерията на каменните кълба, откривателят Емануела Кристиани (Emanuela Cristiani), археолог от Университета Сапиенца в Рим и сътрудниците й ги изследват микроскопски. Учените откриват следи от изхабяване и органични останки, които демонстрират, че камъните " са били употребявани от жителите на пещерата за строшаване на скотски кости и добиване на хранителния костен мозък ".

Но интернационалният екип желае да се увери, по тази причина организират два опита. При първия опит те употребяват естествено обли камъни, с цел да счупят костите. При втория, екипът употребява принадлежности, с цел да оформи свои лични каменни топки и ги тестват върху кости.

След като счупват няколко кости, учените откриват, че завършените каменни топки са доста по-ефективни, в сравнение с естествено облите при счупването на костите за постигане до костния мозък, изобретение, които поддържа и резултатите от микроскопския разбор.

" Тези оръдия обезпечават комфортно захващане, не че чупят елементарно и можете да ги завъртите и да ги употребявате с повтаряне, тъй като имат многочислени ръбове ", изяснява Асаф. " Тези неравности разрешават костта да се счупи по " чист " метод и можете да извлечете костния мозък релативно елементарно ".

Още повече, чупенето на костите оставя по актуалните реплики следи от изхабяване, които доста наподобяват на тези върху античните каменни кълба. 

" Това удостоверява предварителните ни догатки, че тези предмети в действителност са употребявани за извличането на костен мозък ", удостоверява Асаф.

Древните каменни кълба са покрити с бляскав пласт, формиран от действието на естествените сили с времето. Интересното е, че този пласт е друг върху другите принадлежности, открити в пещерата, което допуска, че топките са били изложени на разнообразни естествени условия за доста дълъг интервал от време и по-късно са прибрани от жителите на пещерата.

Всъщност наподобява, че античните жители на пещерата Кесем са употребявали наново тези камъни, сходно на купувачи в магазин за артикули втора ръка.

" Хората в Кесем са избирали съответно тези антични, към този момент направени оръдия, които някой е изработил преди тях (може би от други по-стари селища), евентуално поради особената им обла форма ", изяснява Асаф. " Не е случаен избор - те са ги донесли в пещерата особено за чупене на кости ".

Костният мозък има най-голямо наличие на мастни киселини в тялото на животното, тъй че тези камъни " може да са помогнали да се увеличи калорийният банкет на хората и адаптивността през ранния палеолит (преди 2,7 милиона до 200 000 години) " в пещерата Кесем, а може би и на други места, считат създателите.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии. Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Лъжа 6 " Ад в Лондон. Моргите са цялостни. Британско летище може да стане коронавирусна морга " - Медийна сензация . Всъщност последните налични статистически данни демонстрират, че в действителност смъртността във Англия тази година е същата или по-ниска от предходната . Такова е ситуацията и в Ню Йорк (Истината виж тук https://petel.bg/Po-malko-hora-sa-pochinali-tozi-mart-vav-Velikobritaniya-ot-predishni-godini--Vazmozhno-li-e-Kovid19-da-se-okazhe-nay-velikata-obshhestvena-samopsihoza-na-chovechestvoto--__358338)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР