nauka.offnews.bgКак би изглеждала Земята без океаните си? Изненадващо планинска, разкрива

...
nauka.offnews.bgКак би изглеждала Земята без океаните си? Изненадващо планинска, разкрива
Коментари Харесай

Как би изглеждала Земята, ако океаните пресъхнат

nauka.offnews.bg

Как би изглеждала Земята без океаните си? Изненадващо планинска, разкрива нова анимация.

Видеоклипът е продуциран от планетарния академик Джеймс О`Донахю (James O’Donoghue), работил преди този момент в НАСА, а в този момент за японската галактическа организация (JAXA). О`Донахю работи по видео, основано от физика и аниматор на НАСА Хорас Мичъл (Horace Mitchell) през 2008 година като редактира времето, с цел да покаже какъв брой вода е източена за цялата анимация.

Като цяло видеоклипът е превъзходен метод да се покажат подводните планински масиви - най-дългите  на Земята - и към този момент потопените пътища, по които е прекосявало човечеството от континент на континент.
Без вода
" Забавих старта, защото, колкото и да е изненадващо, има доста подводни пейзажи, разкриващи се мигновено на първите десетки метра ", споделя О`Донахю пред Business Insider.

Тук O`Донахю има поради континенталните шелфове и подводните ръбове на всеки континент. Това са области с по-голяма междинна надморска височина от останалата част на океанското дъно, които обкръжават континентите - те съставляват преходния пейзаж сред сушата и дълбоката пропаст.



Сухопътните мостове, по които античните хора са мигрирали от континент на континент, са част от тези издигнати площи. Те са потопени сега, само че преди десетки хиляди години, когато равнището на океана е било доста по-ниско заради ледниковия интервал, който сътвори големи обеми лед на полюсите, те са били издигнати задоволително, с цел да може да се премине по тях. В тези дни Англия е била част от Европа и е можело пешком да се стигне до Обединеното кралство, а от Аляска, от Сибир или от Австралия - до голям брой острови, заобикалящи сушата.

„ Всяка от тези връзки е давала опция на хората да мигрират и когато ледниковата ера завърши, водата ограничи достъпа до тях “, прибавя О’Донахю.

Но океаните крият повече от миграционните пътища на нашите предшественици. Във видеото се появяват най-дългите планински вериги на Земята, когато морските равнища спадат от 2000 до 3000 метра. Тези потънали планини са известни като Средноокеанския било и се образуват в регионите, където се разделят тектоничните плочи. Естествено те се появяват и най-дълбоките земни зони - откакто цялата вода се махне. Тези дълбоководни океански падини се образуват там, където тектоничните плочи се отдалечават една от друга, създавайки дълбоки клисури, където магмата се излива от вътрешността на Земята, създавайки нова кора. 

" Харесва ми по какъв начин тази анимация разкрива, че океанското дъно е също толкоз разнообразно и забавно в своята геология, както континентите ", заключава О`Донахю.

Около две трети от планетата е покрита от вода. Тъй като в действителност нямаме доста благоприятни условия да забележим океанското дъно, нормално си го представяме като обстойно плоско, с нищо видимо пространство. Но работата на O`Донахю демонстрира благосъстоянието на подводните пейзажи и ни припомня, че дъното на океана не е скучно място - това е един от най-зрелищните и недокоснати лимити, останали на Земята.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало д
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР