nauka.offnews.bgАрхеолози откриват съкровище от монети на 1 200 години близо

...
nauka.offnews.bgАрхеолози откриват съкровище от монети на 1 200 години близо
Коментари Харесай

Археолози откриват тайна касичка, съдържаща златни монети на 1 200 години в Израел

nauka.offnews.bg

Археолози откриват богатство от монети на 1 200 години покрай град Явне, в централен Израел сред Йерусалим и Средиземно море. 

В прессъобщение, учени от Израелските управляващи по антиките (Israeli Antiquities Authority (IAA)), оповестяват за откритието на монети, датиращи от девети век, когато Израел е под ислямско ръководство. 

Според Робърт Коол (Robert Kool), специалист по монетите от IAA, една от тях евентуално датира от времето на царуването на халиф Харун Ар-Рашид (786 - 809 година сл.н.е.), който по-късно става съществена фигура във фолклорната сбирка истории " Хиляда и една нощ ".

" Съкровището съдържа и монети, рядко откривани в Израел ", оповестява Коол в изказването.Това включва и златни монети изсечени от ислямски владетели в Северна Африка.

Археолозите откриват монетите в дребен строшен глинен буркан на входа на една от многото антични грънчарски работилници с пещи, открити в Явне, който наподобява е бил средище на търговия с глинени съдове от 7-ми до 9-ти век. Керамичните гърнета са били необятно публикувани съдове за предпазване, подготвяне и сервиране на храна, само че счупеното бурканче, съдържащо монетите може би е било персоналната " касичка " на грънчаря. 

Работилницата е открита по време на огромни разкопки в Явне, преди градежа на нов квартал там. Други елементи на разкопките демонстрират доста по-стари здания, в това число и помещение за винопроизводство, датиращо от персийския интервал (пети до четвърти век пр.н.е.). Там са открити надалеч повече винени бъчви, в сравнение с е било належащо за облекчаване на потребностите на локалното население, описват археолозите, което значи, че Явне евентуално е бил развъртян център на винопроизводство.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР