Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ празнува една година

...
Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ празнува една година
Коментари Харесай

Бакалова на антарктическия кораб

Научноизследователският транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ чества една година

Първият български боен научноизследователски транспортен съд, с бордови номер 421 – „ Св. св. Кирил и Методий “, означи една година от влизането си в състава на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “. Честването стартира с гала по издигане на националния байрак и флаговете за разцветяване на борда на плавателния съд, в наличието на началника на Морско учебно заведение – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, командването на кораба и целия екипаж. След ритуала с награди бяха отличени членове от плавсъстава. За рождения ден на НИК 421 управлението на „ Булярд корабостроителна промишленост “ връчи плакет на командира му – капитан II сан Николай Данаилов.

Корабът „ Св. св. Кирил и Методий “ бе добит от Морско учебно заведение тъкмо преди година, когато получи и своето име. Негова кръстница стана номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова.

В момента НИК 421 е на ремонт в „ Булярд корабостроителна промишленост “ и се приготвя за тазгодишната експедиция до Антарктика. На борда му родните полярници от Българския антарктически институт, дружно с екипажа от Морско учебно заведение, ще стигнат до българската база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън.

С обезпечаването на националните антарктически експедиции със „ Св. св. Кирил и Методий “, България за първи път ще бъде равна на другите страни в проучванията си на Ледения континент. Корабът е фантазия за генерации български антарктици и учени, които до момента нямаха научноизследователски кораб, с който да вършат изследвания.

След края на ремонта, с изключение на научноизследователските действия от Националната стратегия за полярни проучвания, с НИК 421 ще бъдат обезпечавани и проучвания в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, БАИ, ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, Българска академия на науките, Селскостопанската академия и други научни организации. Корабът ще се употребява и за практиките на обучаемите в Морско учебно заведение.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР