Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий отплава към България

...
Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий отплава към България
Коментари Харесай

Полярният ни кораб “Св. св. Кирил и Методий“ се отправи към България

Научноизследователският транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " отплава към България от Южните Шетландски острови на Антарктида. Българските учени могат да се похвалят с съвсем напълно приключената научна лаборатория, за която бяха пренесени 80 тона материали, благодарение на полярния ни транспортен съд.
Прочетете още
“Благодаря на целия екипаж за всеотдайната работа! Прибираме се у дома! ”. С тези думи се обърна по радиоуредбата командирът на кораба капитан Николай Данаилов при неговото отплаване.

Ръководителя на 32-ата ни задача в Антарктида проф. Христо Пимпирев регистрира, че са приключени и 12-те научни плана, които се извършват по Националната стратегия за полярни проучвания. Тази година учените ни са работили в много тежки условия - неподходящо море и ледова конюнктура.

Тясното съдействие на българските полярници с задграничните експедиции продължи. На базата ни работеха учени от Турция, Португалия, Англия. Българинът Олег Василев пък се присъедни към турската експедиция.

Научно-изследователският ни транспортен съд оказа помощ на испанската полярна стратегия, с изключение на с превозването на материал за техните бази „ Хуан Карлос Първи “ и „ Дисепшън “, само че и откриването на полуостров Байерс на полеви лагер, в който с изключение на 10 испанци работят и двама български палеонтолози, съобщи Нова. 

 

 

 

Снимка: БНР
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР