Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421) е

...
Научноизследователският кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421) е
Коментари Харесай

Антарктиците ни откриха останки от военен самолет до о-в Ливингстън

Научноизследователският транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " (НИК 421) е разкрил остатъци от аероплан по време на теоретичен план за набиране на геоложки проби в региона на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън. Това оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) " Н.Й. Вапцаров ".

" По време на обезпечаване на теоретичен план по набиране на геоложки проби в региона на залива False bay и нос Бърнард пойнт на о. Ливингстън, учените геолози Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов оповестяват на борда на научноизследователския транспортен съд (НИК) „ Св. св. Кирил и Методий “ за открити на брега железни и композитни фрагменти и парчета. Същите, дружно с геоложките проби, са качени от тях на борда на НИК 421 и предоставени на неговия екипаж.

След извършен оглед и изследване на отломките на борда на кораба, се доближава до съмнение, че те са част от структурата на боен аероплан. На базата на историческа информация за самолетни произшествия в региона на Антарктика е открито, че Чилийските Военновъздушни сили губят транспортен аероплан С-130 – „ Херкулес “, през 2019 година в региона на пролива Дрейк, при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови).

Командването на НИК 421 открива връзка с представител на Антарктическото въздушно командване на Чилийските Военновъздушни сили, който демонстрира интерес към откритите парчета и изисква при опция същите да бъдат предадени във военната им полярна база „ Фрей “, намираща се на о. Кинг Джордж (25 май). Намерените парчета и точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в чилийската военна база на о. Кинг Джордж, по време на престоя на кораба в региона на залива Максуел на 31 януари и 1 февруари 2024 г ", оповестяват от образователното заведение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР