Научно-фантастични технологии в реална бойна среда. Армията на Съединените щати започва

...
Научно-фантастични технологии в реална бойна среда.
Армията на Съединените щати започва
Коментари Харесай

Ето как лазерното оръжие от ново поколение на САЩ ще промени правилата на играта в Близкия изток

Научно-фантастични технологии в действителна бойна среда.

Армията на Съединените щати стартира да тества усъвършенстваното лазерно оръжие от ново потомство Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defence (DE M-SHORAD) в действителни условия в Близкия изток. Този ход ще бъде значим стадий в консолидираното на оръжията с енергийно ръководени лъчи (Directed Energy Maneuver-Short Range – DEWs) на бойното поле.

Генерал-лейтенант Джеймс Мингъс съобщи, че при започване на февруари четири прототипа на системата DE M-SHORAD, инсталирани на бойни машини на пехотата Stryker, са били ситуирани в неизяснен район под отговорността на Централното командване на Съединени американски щати. Очаква се скоро да стартират пълномащабни тествания с бойна пукотевица.

Разработената от компанията Raytheon система DE M-SHORAD съставлява 50-киловатова лазерна система. Тя е способна дейно да открива, наблюдава, разпознава и поразява въздушните закани, в това число от дронове, ракети, артилерия и минохвъргачки. Системата е единствено с един оператор и обезпечава 360-градусова отбрана непрекъснато. По този метод се свежда до най-малко заплахата от съпътстващи вреди.

Лазерът DE M-SHORAD от 50-киловатов клас, инсталиран на автомобил Stryker на американската войска. Това е по време на тестванията във Форт Сил, Оклахома. (Източник на фотографията: Армията на САЩ)

Тестовете в действителни условия в Близкия изток ще бъдат значим тест за новото лазерно оръжие. То може да се окаже решителен фактор за установяване на бъдещия капацитет на технологията на енергийно насочваните лъчеви оръжия. Въпреки десетилетията на проучвания и разработки, DEW се сблъскват с механически спънки като „ термично разцъфтяване “. При него лазерният лъч, взаимодействайки с атмосферни частици, се разсейва и губи своята мощ.

Турция се трансформира в единствената страна, за която се оповестява, че е съумяла сполучливо да употребява енергийно насочвани лъчеви оръжия за заличаване на дрон. Експертите обаче показаха подозрения във връзка с потвърждаването на тези данни.

Лазерът DE M-SHORAD от 50-киловатов клас, инсталиран на автомобил Stryker на американската войска. Този път по време на тествания с бойна пукотевица на ракетния полигон Уайт Сандс, Ню Мексико. (Източник на фотографията: Армията на САЩ)

Генерал Мингус акцентира, че тестванията на DE M-SHORAD в Близкия изток ще ревизират успеваемостта на системата в условия, присъщи за бойната среда. Включително свързани с времето провокации като прашните стихии, които могат доста да трансформират физическите свойства на лазерния лъч.

Разполагането на това лазерно оръжие отразява една по-широка смяна във военната тактика за потреблението на съвременни технологии за поддържане на конкурентно преимущество в световната динамичност на силите. Тестовете на DE M-SHORAD в Близкия изток могат да се окажат основен миг в еволюцията на военните качества, обещавайки да предефинират парадигмите на противовъздушната и противоракетната защита за години напред.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР