Научният сектор в Украйна ще има нужда от над 1,3

...
Научният сектор в Украйна ще има нужда от над 1,3
Коментари Харесай

Научният сектор в Украйна ще има нужда от над 1,3 млрд. щатски долара

Научният бранш в Украйна ще има потребност от над 1,3 милиарда щатски $, с цел да се възвърне от следствията от съветската инвазия, заяви Агенция Франс Прес.

Приблизително 1450 здания, част от научни институти или университети, са оповестени за тежко развалени или разрушени, а 12 % от учените са били преместени или са емигрирали. " Ситуацията става все по-критична за научната общественост ", разяснява генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле в свое изказване, предава Българска телеграфна агенция.

Организацията прави оценка възобновяване на научната инфраструктура на 1,26 милиарда щатски $ (1,15 милиарда евро). От тях 980,5 млн. $ (около 900 млн. евро) са потребностите на университетите.

Научното съоръжение, което позволяваше да се следи положението на украинската атомна промишленост, в това число Запорожката АЕЦ, която е най-голямата сходна централа в Европа със своите шест реактора (понастоящем под контрола на Москва), е откраднато или унищожено от руснаците, се оповестява в отчета на ЮНЕСКО.

Повече от 1500 учени са се включили към армията, оповестява още организацията. Над 100 от тях са убити, разгласи Киев в понеделник.

Повече от 5 хиляди учени са избягали от страната, а над 4 хиляди са преместени в границите на Украйна, демонстрират данните на ЮНЕСКО. Науката в Украйна е изправен пред огромен проблем, разяснява Амал Касри, специалист по въпросите на науката на ЮНЕСКО, пред Агенция Франс Прес.

Кристина Гнатенко, професор по теоретична физика от Лвов, разяснява в Париж във връзка представянето на отчета, че макар събитията тя и нейните сътрудници вършат всичко допустимо, с цел да може " научният фронт " да издържи. Въпреки че тази част на страната е по-малко разрушена спрямо Южна и Източна Украйна, съветските снаряди падат и там. " Не можем да предвидим дали лекциите и семинарите ни ще се състоят. Не можем да предвидим дали ще бъдем живи на следващия ден ", сподели тя, допълвайки, че студентите учат онлайн заради съображения за сигурност.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР