, научи Varna24.bg от информация, изпратена до медията ни. Публикуваме

...
, научи Varna24.bg от информация, изпратена до медията ни. Публикуваме
Коментари Харесай

Внасят жалба срещу заповед на здравния министър

 , научи Varna24.bg от информация, изпратена до медията ни.

Публикуваме я без редакторска интервенция: 

Със незаконосъобразна заповед на министъра на опазването на здравето се нарушават съществени цивилен права и свободи, Конституцията на Република България, Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи и Кодекса за професионална нравственос на лекарите в България.  

ЗАПОВЕД 2.10.2020 година РД-01-552/ 02.10.2020 )  която с изключение на, че е издадена незаконосъобразно, цели основаване на указател за COVID-19 с достъп до него на лица от необятен кръг администрации, нямащи директно отношение към болестта.

Заповедта засяга и наложителна регистрация и контрол освен на откритите случаи, само че и карантинираните и " съмнителни " случаи " по преценка на РЗИ ".

Изключително обезпокоително е, че за потребностите на статистиката или мониторинга в регистъра ще се съдържат всички персонални данни и медицински резултати на включените в него лица, без да са основани условия за застраховане сигурността на информацията във връзка със събирането, съхранението и потреблението й. Освен това тази заповед влиза в несъгласие с Конституцията на Република България, Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, както Кодекса за професионална нравственос на лекарите в България с нарушение на лекарската загадка.

Създаването на база данни ще се опира на резултатите от популярните PCR тестове от стеснен брой лаборатории и лечебни заведения, което слага въпросите, свързани с неналичието на акредитацията като на тестванията и лабораториите, по този начин и на самостоятелен орган или лаборатория, които да валидират резултатите, с цел да са годни за Европейски Съюз.

Целта на жалбата е да се защитят гражданските права в Република България, които не могат да бъдат ограничавани или нарушавани под претекст, че съществуват хипотетични рискове. Ако желае да отбрани позицията си министърът ще би трябвало да даде отговори на поставените в жалбата въпроси:   

-да показа лист на упълномощените лаборатории по ISO 15189 на територията на Република България.

- да показа документи обективираща спецификации за машините обработващи PCR тестванията и продуктивността им, както и оптималния брой /часове за работа на денонощие, на в детайли изброените лаборатории  в Приложение 3 към оспорваната заповед.

- да показа спецификация на PCR проби, употребявани и позволени за потребление от Министерство на здравеопазването, от която да е видно към кои вирусни фрагменти са чувствителни или кои вирусни фрагменти разпознават, включително антитела за същите.

- да показа акредитация или различен еквивалент за годност на PCR тестванията, употребявани и употребяващи се от посочените в Приложение 3 на оспорваната заповед, лаборатории и медицински заведения.

- да уточни кой е самостоятелният валидиращ резултатите от тестванията орган или лаборатория

Няма по-перфидна свирепост от тази, с която се опитваш да нарушиш свободата на човечеството под претекст за отбрана на здравето му.

Надяваме се на здравия разсъдък на съда.

Адв. Нина Ламбова, прокурист по делото
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР