Научи ли се българинът да събира разделно своите отпадъци?- За

...
Научи ли се българинът да събира разделно своите отпадъци?- За
Коментари Харесай

Такса смет трябва да се изчислява на база реалното количество изхвърлен отпадък

Научи ли се българинът да събира разделно своите боклуци?

- За разделно събиране се приказва от 15 години, хората знаят по какъв начин, това не е комплицирано. Един от най-големите проблеми, съгласно мен, е доверието в цялата система. Сигурността, че в случай че у дома вярно си разделиш опаковките в 1-2 плика, изхвърлиш стъклото в зеления резервоар, а хартията, пластмасата и метала - в жълтия, то по-късно някой ще постъпи отговорно по отношение на твоята виновна постъпка - това е извънредно значимо и задължаващо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ние, с нашите вложения от близо 60 млн. лева в системата на разделното събиране, а те не са последните, желаеме да покажем на обществото, че има смисъл от техния жест. " Екобулпак " е отговорно работеща компания и всяка опаковка, която изхвърлите в нашите контейнери, стига да не бъде открадната от клошарите, отива в нашите сепариращи съоръжения.

Клошарите в действителност ли са подобен сериозен проблем?

- Много огромен проблем са. Официално няма калкулации какви са загубите от набезите им. Бихме приветствали всяко деяние на локалните управляващи и на обществото за надзор на този проблем. А той е сложен. Първо вандализират - преди време имахме контейнери с ключалки, те ги изпочупиха в границите на няколко седмици. След това ровят, взимат най-хубавата суровина. Не взимат - те я крадат. В момента, в който тази суровина попадне в нашия или в общински резервоар, тя става наша или общинска благосъстоятелност. Отнемането на какъвто и да е материал от нашите контейнери е кражба. Има наредби на Столична община, съгласно които тези хора би трябвало да бъдат глобени. Това е закононарушение против обществото, освен против нас като акционерно сдружение или организация по оползотворяване на отпадъците. Трето - те вършат повече отпадък - в случай че нещо не им харесва, стартират да го разпиляват. И знаете какво става към контейнерите. Трудно бихме създали система за подучване, до момента в който няма добър надзор върху потреблението на контейнерите.

Какво значи система за подучване на разделното събиране и по какъв начин би изглеждала?

- За да има такава система, такса боклук не би трябвало да е обвързвана с данъчната оценка. Това е безусловно стар, старомоден способ за пресмятане на таксата. Тя би трябвало да бъде върху количеството изхвърлен боклук. Както потреблението на вода се пресмята на литър, потреблението на ток - на киловатчас, както, като отидете в бакалията плащате за кг сирене, а не ти споделят - ти си богат, имаш тристаен апартамент - за теб сиренето е 10 лева, за другия с дребния апартамент сиренето е 2 лева Звучи неуместно. Някой би трябвало да каже: това не може повече продължава. Това води до нарастване на таксата за всички.

Колкото по-малко изхвърляш в сивия резервоар, толкоз по-малко плащаш - по този начин наподобяват нещата в цивилизованите страни, към които се числим и ние. Това значи, че колкото по-добре си сепарираш отпадъците и ги изхвърляш в цветните контейнери, толкоз по-малко общ боклук генерираш.
Този принцип в някаква степен е въведен за общините. Ако те депонират общ боклук, без да са го сепарирали, заплащат една огромна сума на звук. И противоположното - в случай че си сепарират отпадъка -първо му понижават количеството и размера, и второ - заплащат доста по-малко. Това е един доста прекрасен принцип, който беше въведен преди няколко години.

Технологично няма проблем да се направи и за крайните консуматори, само че към момента не са измислили по какъв начин да го вкарат за огромни блокове с доста жилища. Колкото по-малка е жилищната единица, колкото по-лесно може да се индивидуализира кофата за отпадък, толкоз по-лесно може да се направи моделът. Сложно е с големите блокове, само че отново не е невероятно.

Как може посланието от смисъла да изхвърляме разделно да стигне до повече хора?

- Първо – би трябвало да се употребяват доста канали. Всеки е добре пристигнал на всяка от нашите съоръжения. Второ - би трябвало е да се изясни на децата. Според мен това е наложителна част от образованието и то освен във връзка с отпадъците, а във връзка с цялата кръгова и зелената стопанска система. Това, което учат в този момент по тематиката, е извънредно незадоволително.

Ние имаме и просветителни филмчета на нашата платформа. Там може да се види по какъв начин работят другите съоръжения. Показвайки на обществото вложенията, цялата промишленост зад този развой, хората ще схванат, че има смисъл.

Защо вашата система е с два контейнера, а други компании за разделно събиране на отпадъците разполагат 3 типа контейнери?

- Най-просто казано - няма смисъл от трети, в случай че зад твоите контейнери има действителна апаратура за сепариране на отпадъците. Няма никакъв смисъл да сепарирате хартията, пластмасата и метала в обособени кофи. Те са почти сухи и няма заплаха от замърсяване.

Стъклото се събира настрана в зеления резервоар, защото е чупливо и надлежно рисково за ръчно сепариране. Стъклените боклуци се обработват в инсталацията ни в кв. Филиповци, която е съвсем напълно автоматизирана. Само 6 души на промяна обезпечават употребата й.

Контейнерите за стъкло се събират с друга техника от жълтите контейнери. Битува заблудата, че всички контейнери се изхвърлят в един камион. Това няма по какъв начин да стане софтуерно.

Жълтите контейнери вид " бобър " са с похлупак. Те се обслужват със сметосъбиращ камион с вариопреса. В София, както и в някои други общини, жълтите контейнери са вид " иглу ". Те се обслужват със сметосъбиращ камион, само че с кран. И най-после зелените контейнери на всички места са вид " иглу " – т.е. с кука. Те постоянно се обслужват с камион с кран.
Разделното събиране има смисъл и това излиза наяве като проследим на пътя на отпадъка - от жълтите и зелените контейнери през сепариращите съоръжения и рециклиращите фабрики до приемането на суровина или артикул. За към 40 дни изхвърлената в зеления резервоар стъклена бутилка може още веднъж да се появи в магазина като опаковка на артикул.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР