Натуралната храна предизвиква проблеми в храненето на кучетата. Адаптираните храни

...
Натуралната храна предизвиква проблеми в храненето на кучетата. Адаптираните храни
Коментари Харесай

Кои зеленчуци са вредни за кучетата?

Натуралната храна провокира проблеми в храненето на кучетата. Адаптираните храни нещата са ясни, само че растителната храна, която може да им се дава, е въпрос, който затруднява постоянно стопаните.

Всеки, който се е интересувал от хранителната диета на кучетата, знае, че зеленчуците за кучета би трябвало да съставляват към 20-25 % от менюто на лаещите четириноги. Според експертите те могат да се оферират както варени, по този начин и в сурово положение.

Вниманието обаче би трябвало да се заостри към непригодните за кучета. Ето най-важните измежду рисковите за кучетата зеленчуци:

Картофи

Картофът в сурово положение съдържа соланин. Това вещество е токсично и рисково за кучето. Затова недопечен картоф освен не трябва да се дава на животното, само че и би трябвало да се внимава да не откри и изяде подобен зарзават или даже обелка от него.

Варените картофи също не се предлагат. Те съдържат мудни въглехидрати, отделящи се в мазнините, а нишестето в картофа води до затлъстяване при кучетата, както и до висок гликемичен показател. Ако животното прекарва множеството си време лежешком вкъщи, това сигурно ще докара до затлъстяване. Цялостно този зарзават не се усвоява добре от организма на четириногия питомец и ще страда чревния му тракт.

 Броколи на кучето

Броколи

Броколите са доста потребни за организма на индивида, само че не и за кучешкия. Изоцианатът, който съдържат, е токсичен за кучето. Ако въпреки всичко стопанинът желае да употребява потребните витамини и минерали в него, може да го дава разбъркан с друга храна и в минимални количества, не повече от 4-5 % от порцията храна.

Лук и чесън

Малките кутрета са чувствителни към съставките в този потребен зарзават и могат да получат увреждане на кръвните кафези, в резултата на което да развият анемия при кучето.

Домати

Този плод, който постоянно причисляваме към зеленчуците, също е нездравословен по аргументите, поради които не трябва да се ядат картофи от кучето. Доматът съдържа токсичния соланин и то в много високи количества, по тази причина е измежду нездравословните зеленчуци за кучета.

 Доматите са нездравословни за кучетата

Ревен

Свежият ревен, който попада постоянно в човешката храна с десертите би трябвало деликатно да се пази от храната на четириногия член на фамилията. В растението се съдържат оксалатни кристали, най-силно съсредоточени в листата. Само огромното количество е изключително нездравословно, само че пък в случай че се одобри води до бъбречна непълнота при домашния любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР