Националното знаме беше издигнато на традиционната церемония пред сградата на

...
Националното знаме беше издигнато на традиционната церемония пред сградата на
Коментари Харесай

Радев: За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно

Националното знаме беше издигнато на обичайна гала пред постройката на президентската институция в Деня на националните будители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев одобри почетния строй

на Националната гвардейска част. Знамето беше издигнато под звуците на химна на България.

На церемонията участваха ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов ,

служебният министър председател Гълъб Донев, министри от служебният кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители от 48-ия парламент, военнослужещи, жители.

След това президентът насочи одобрение във връзка Деня на националните будители. 

" Точно 100 години ни разделят от първото честване на Деня на националните будители, постановено с окръжно на министъра на националното просвещение Стоян Омарчевски и доказано с разпореждане на Министерския съвет още същата година.

Вече цяло столетие на този ден си спомняме и почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители, актьори, които с думи, гений, познания и образец будят мозъците и душите на българите.

Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата просвета това е будителството – една напълно българска духовна категория. Будителят не е безусловно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи прояснение на другите.

Саможертвата, смиреното служене на народа постоянно будят съвестите повече даже от знанието и причините .

Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и дружно осветяват пътя на българите към свободата: националната, персоналната, тази на мисълта и на духа. Затова през днешния ден дружно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и актьори.

На този ден дано си спомним, че будителят не постоянно живее елементарно .

Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едвам посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги поддържаме и да не пестим своята признателност от срам или заради липса на време. Всеки от нас има своите будители и през днешния ден за тях ще бъде благополучие в случай че чуят тази благодарност от нас. Няколко думи на признателност, които през днешния ден можем да кажем и напишем на персоналните си будители, са честен жест, които всеки може да направи.

Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и дами на доблестния образец

и куража, които следват ден след ден своята задача на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето всекидневие.

За първи път, откогато съм президент, на този празник сме дружно

– и ръководителят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим дружно за напредъка на България.

Честит празник! ", съобщи Радев в обръщението си. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР