Националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018” се провежда

...
Националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018” се провежда
Коментари Харесай

Започна националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2018”

Националното военноморско обучение с интернационално присъединяване „ БРИЗ 2018” се организира от през днешния ден, 13 юли, до 22 юли. Военноморските сили на Република България ще вземат участие с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 930 души персонален състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.

В учението „ БРИЗ 2018” ще вземат присъединяване Военноморски сили на Белгия с група за проучване на плитководни райони; Военноморски сили на Гърция с патрулен катер „ DANIOLOS”; Военноморски сили на Италия с мобилен център за надзор на морския трафик; Военноморски сили на Полша с щабни офицери; Военноморски сили на Румъния с щабни офицери; Военноморски сили на Съединени американски щати със аероплан от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”; Военноморски сили на Турция с подводница “GÜR”, патрулен катер “IMBAT” и аероплан от патрулната авиация CN-235 и Военноморски сили на Франция с кораба за ръководство „ MARNE”.

В учението вземат участие и двете непрекъснати групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса – Втората непрекъсната група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба и Втората непрекъсната група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с три кораба.

Двадесет и втория “БРИЗ” през 2018 година продължава традицията от предходните си издания, да се отработи междуведомственото съдействие в многонационална среда, с дейното присъединяване на 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство и неправителствени и частни организации в целия развой на обмисляне, подготовка и управление на учението.

Общо в учението ще вземат участие 11 страни с 25 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 подводница, 4 самолета, 5 вертолета и 2340 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Франция, Холандия, Втората непрекъснатата група кораби на НАТО и Втората непрекъснатата група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 124 души от 20 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство, неправителствени и частни организации.

Основната концепция на учението е да се увеличи оперативната съгласуемост и взаимоотношението сред Военноморски сили на участващите в учението страни посредством отработване присъединяване им в интервенция за морска сигурност в отговор на рецесия, както и да се сертифицира транспортен съд на Военноморските сили на Република България – фрегата „ Верни” според методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Планирането на учението се извърши под управлението на командира на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев, който е и общ началник на „ БРИЗ 2018”. Офицер, провеждащ учението и шеф на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на Военноморски сили. Командир на многонационално корабното оперативно съединяване е флотилен адмирал Мален Чубенков – пълководец на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

На 19 юли /четвъртък/ 2018 година ще се организира ВИП-ден на националното военноморско обучение с интернационално присъединяване „ БРИЗ 2018”. От борда на фрегата „ Верни “ гостите и представителите на медиите ще имат опция да следят разнообразни епизоди от учението на море и на брега.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР