Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България сигнализира, че са

...
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България сигнализира, че са
Коментари Харесай

АЛО, СЕРБЕЗОВА: Лекари алармират за спрени доставки на бебешки ваксини

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България алармира, че са спрени доставките на Ротарикс ваксини. Те сигнализират още, че деца остават с недовършен имунизационен курс, поради неналичието на препарата.

Ваксината против ротавируси е целесъобразна и не е част от наложителните имунизаии за деца. Тази ваксина е за вирусни инфекции, протичащи с тежък диариен синдром, изключително в кърмаческа възраст и дребни деца, породени от ротавирус.

Личните лекари обесняват, че в осъществяване на Националната стратегия за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити в Република България, ползват на децата, по тъкмо избрана скица за начало и завършек на ваксинирането, два типа ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми.
свързани новини10506на 19.10.2019
" През настоящия месец бяхме неприятно сюрпризирани, че дистрибуторът за на една от имунизациите (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната стратегия заради липса на контракт. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с недовършен имунизационен курс, защото втората доза липсва, а другата налична не може да я размени, както към този момент посочихме, се затваря циничен кръг, в който децата са изложени на риск от съществено, само че ваксинопредотвратимо заболяване, което е неприемливо в актуалното общество ", пишат в писмо фамилните лекари до здравния министър, основния държавен контрольор, ръководителя и депутатите от здравната комисия в Народното събрание.

Те допълват, че не знаят дали има краен период за подписване на съответните контракти за доставка.

" Със сигурност сме наясно, че има краен период по отношение на възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля ", пишат още експертите, написа " Монитор " по тематиката.

Те упорстват да се подхващат нужните ограничения, виновните за обезпечаване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в доста бърз порядък да създадат по този начин, че да бъдат обновени доставките.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР