Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и здравното министерство

...
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и здравното министерство
Коментари Харесай

Джипита и здравното министерство спорят за прегледи и пари

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България и здравното министерство продължиха през вчерашния ден договарянията във връзка на оферти план за извънболнично лекуване на COVID-19. Джипитата скочиха най-вече против концепцията да бъдат задължени да вършат домашни прегледи на инфектирани пациенти .

По този въпрос към този момент имаме съглашение с Министерство на здравеопазването, увери пред " Марица " доктор Костадин Сотиров, който е ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.



Разписаният от екипа на министър Стойчо Кацаров документ планува 3 прегледа на поставените под домашно лекуване пациенти, диагностицирани с вируса. Първият следва да се организира в амбулаторни условия (т.е. в медицинските кабинети), до момента в който останалите два ще се случват чрез отдалечена връзка. В тази връзка доктор Сотиров посочи, че домашното лекуване като термин не би трябвало да се смесва с понятието „ домашно посещаване “. С това се поставя завършек на недоразумението лекарите да бъдат принудени да вървят по домовете със защитни скафандри и костюми, с които да се преобличат в междублоковите пространства.

Постигнатото като консенсус досега съглашение планува процедурата по лекуването да бъде ясна и точна. След като пациентът посети фамилния си доктор и изкаже недоволствата си, той бива изпращан на тест за коронавирус, в случай че признаците го постановат. При възможен позитивен резултат той се връща при джипито си, с цел да се организира първият от плануваните прегледи по пакета на Министерство на здравеопазването.

Остават обаче някои детайлности за доуточняване, акцентира доктор Сотиров. За това се организират срещи сред лекарите, представители на отрасловото министерство и Здравната каса. Най-общо настояванията на джипитата са това, което се прави, да е в интерес на пациентите, както и написаното да бъде осъществимо на процедура.

На плануваните разисквания от гилдията ще упорстват визитите на пациентите преди излизането на позитивните проби да се включат в процедурата, тъй че болните да не бъдат разкарвани на идващия ден още веднъж до кабинетите. По този метод няма да се постанова и спиране на карантината. Идеята на джипитата е процедурата да се задейства със задна дата, в случай че болният се окаже възпален с вируса.

Друго искане от страна на джипитата ще бъде разписване на точни критерии за хоспитализация при утежняване на пациентите, които да важат за всички звена на здравната система. Така, когато лекуващият доктор реши, че пациентът би трябвало да постъпи в болница, Спешна помощ няма да има опция да откаже да вземе болния. По същия метод лечебното заведение няма да може да отпраща пациенти по свое убеждение.

При пациентите във влошено положение, за които не се постанова хоспитализация, джипитата ще назначават спомагателни проучвания, като РЗИ ще анулира краткотрайно карантината, с цел да стигнат те до лабораториите и лечебните заведения. По този метод ще се обезпечава кулоар за коронавирус заболели.

Според доктор Сотиров изплащането на 25 лв. за обзор на коронавирус болен в прочут смисъл е прогрес в договарянията с институциите, защото до момента не е давана такава цена. С това обаче ще отпаднат спомагателните хонорари за работа на първа линия, които първоначално бяха по 1000 лева, а след това бяха понижени за джипитата до 250 лева месечно. Заради това той регистрира като значителен проблем разминаването в парите, получавани от лекарите, ангажирани в лечебните заведения и ДКЦ-тата. По този мотив доктор Сотиров разяснява още, че с тези си решения Министерство на здравеопазването прави опит да си спести пари.

Това е и повода препоръчаната точка от джипитата за обезпечаване на безвъзмездни медикаменти за лекуващите се от коронавирус вкъщи да не участва в документа на здравното ведомство. Заради това от институцията са орязали и пакета с проучвания, препоръчан от общопрактикуващите медици.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР