Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) очаква от

...
Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) очаква от
Коментари Харесай

Общините искат финансова децентрализация и 20% от данъка върху доходите на гражданите

Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) чака от страната, с промяна в данъчните закони, да предостави една пета част от налога върху приходите на физическите лица и една десета от приходите от корпоративния налог разполагаем на локалните управляващи, уточни Донка Михайлова, кмет на Община Троян и зам.-председател на УС на НСОРБ, по време на закриващата конференция по план 22BG07 - " Развитие на фискалната децентрализация и възстановяване на финансовото ръководство на локално равнище в България ". Това оповестяват от Българска телеграфна агенция през днешния ден.

Проектът е съфинансиран от Европейски Съюз посредством инструмента за техническа поддръжка и Съвета на Европа (СЕ) и в съдействие с Европейска комисия. Организатор на днешната конференция е НСОРБ.

Основните насочни точки в създадения модел от сдружението включват на първо място финансовата децентрализация, за локалната власт да приложи на процедура и самата децентрализация от София.

" Във времето изработихме явен модел по какъв начин от НСОРБ гледаме на автономията. Този модел е показан на Министерство на регионалното развитие и на МФ, той е облечен в законови текстове и от две години те отлежават по бюрото на разнообразни финансови министри ", уточни Михайлова и добави, че през последните четири години НСОРБ е говорило с осем държавни управления по тематиката за децентрализацията на общините.

Според Дилян Млъзев, кмет на Община Елена и началник на българската делегация в Конгреса на локалните и районни управляващи към Съвета на Европа, с цел да има по-голям прогрес в процеса на финансова децентрализация на българските общини, е нужно по-голямо съдействие с водещите в този развой Министерство на финансите (МФ) и Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Донка Михайлова дефинира днешната обстановка като най-неблагоприятното съотношение сред локални доходи и държавни дотации в Европа - 71 към 29, припомняйки, че преди 12 години съотношението е било 60 към 40.

" Това значи, че с всяка последваща година локалните управляващи имат с 1 % по-малко независимост и сме по-малко децентрализирани ", заключи Михайлова.

По нейни думи за НСОРБ е важно да бъдат преоценени още стойностите на данъчната оценка върху парцелите, тъй като в този момент се събират налози върху парцелите въз основата на данъчна оценка от 2007 година

" Надявам се, че тази конференция ще даде подтик в развиването на процеса ", уточни още кметът на Община Троян. Представителите на локалната власт в страната чакат скоро среща с Министерство на регионалното развитие, на която да изложат вижданията си по дилемите за идващите три месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР