Националното състезание по творческо писане на английски език стана много

...
Националното състезание по творческо писане на английски език стана много
Коментари Харесай

Димитър Цеков: Националното състезание по творческо писане на английски език стана много популярно

Националното съревнование по креативно писане на британски език стана доста известно и учениците го обичат. Идеята е децата да излязат от рутината на всекидневието, от ученическите проблеми, да се пренесат в един различен свят и да извадят от дълбочината на душата си най-съкровеното, което ги вълнува. Това сподели Димитър Цеков – Изпълнителен шеф на " Корпус за обучение и развиване – КОРПлюС “, в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

За първи път надпреварата е извършено през 2011 година, когато доброволци от Корпуса на мира на Съединени американски щати в България провеждат часове за писане на британски език. Тогава надпреварата е отворено единствено за учебни заведения, в които работят доброволци от Корпуса. От 2013 година то е отворено за всички учебни заведения в страната.

Повече от 3900 възпитаници от 185 учебни заведения в цялата страна се включват в тазгодишното 14-то издание на Националното съревнование по креативно писане на британски език.

От няколко години то към този момент е интернационално, като вземат участие и деца от частни учебни заведения в Пакистан, добави Цеков. " Тази година получихме 102 работи от Пакистан. Имаме концепция да го разтеглим на първо място с сътрудници от балканските страни “, добави той.

Участниците се състезават в седем възрастови категории, от 6-ти до 12-ти клас от огромни и дребни обитаеми места от цялата страна. Всеки клас получава три тематики, от които децата избират една и пишат по нея в границите на един час. " Темите са разнородни, едната – по-конкретна, другата – по-абстрактна. Има по-сериозни тематики, които дават опция за по-сериозен размисъл, има и други, които са по-закачливи. Идеята е децата да основат история, къс роман, приказка, стихотворение. Когато четем тематиките, има случаи, в които плачем, смеем се, има тематики, които те хващат за гърлото и не те пускат. Темата за любовта постоянно участва в най-различни разновидности – трагична обич, любовта сред родител и дете “, описа Димитър Цеков.

Церемонията по награждаване на спечелилите на тазгодишното съревнование се организира на 9 февруари в Американското посолство в София. " Идеята беше чиновници на посолството да опишат за своите обичани американски създатели, да прочетат фрагменти от техни обичани творби. Имаше диалог за обичани книги и децата демонстрираха в действителност впечатляващи знания по американска литература “, показа Цеков.

Фондация " Корпус за обучение и развиване – КОРПлюС “ се явява правоприемник на Корпус на мира на Съединени американски щати в България. Та продължава някои от най-успешните планове, стартирани от доброволците. Освен надпреварата по креативно писане, " КОРПлюС “ провежда и съревнование по правопис на британски език – " Spelling Bee “. " Освен това вършим и образования за учители по британски език, представяме им нови съвременни технологии, които се употребяват в преподаването, разнообразни приложения по този начин, че часовете по британски да бъдат забавни, привлекателни и децата да се забавляват и да учат “, описа Димитър Цеков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР