Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи на официална церемония,

...
Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи на официална церемония,
Коментари Харесай

„Студент на годината

Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) отличи на публична гала, най-успешните и дейни студенти на България в 16-ото издание на Националния приз " Студент на годината ". Церемонията се състоя в зала " Максима " на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) и продължи над три часа.

Събитието беше под патронажа на президента Румен Радев. Държавният глава връчи премията " Студент на годината - 2022 " на Радина Иванова Бодурова , която е трети курс във Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ".

Голяма чест за мен е да съм тук, сподели Бодурова и изрече огромна признателност към целия състав на Висшето военновъздушно учебно заведение. Тя означи, че е възпитаничка на Природо-математическата гимназия в Хасково и пожела на всички студенти да следват своите цели.

Президентът Румен Радев, връчвайки премията " Студент на годината - 2022 ", означи, че студентите във всички времена - в България и по света, са съвестта на нацията. Знайте, че конформизмът не е път към щастието, борете се за вашите фантазии, с тези думи се обърна към студентите президентът. 

Преди това президентът Румен Радев насочи слово, в което сподели, че най-важната стратегическа цел за България е развиването на младежите - духовно и физическо - инвестицията в нашето бъдеще. Държавният глава прикани студентите да не се приземяват с несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безизходност. " Тази безизходност и обърканост прокуди стотици хиляди младежи надалеч от България ", счита Радев. 

Церемонията стартира с изявления на ръководителя на НПСС Даниел Парушев и на ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. 

Връчена беше специфична премия на НПСС на доцент Лиляна Вълчева - ръководител на Националния браншови профсъюз " Висше обучение и просвета ". Тя съобщи, че студентската общественост е неповторима и сплотена, и изрази увереност, че ще бъде направено всичко, с цел да се чува гласът на надарените български студенти.    

Наградата в категорията " Педагогически науки " беше връчена от ръководителя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на Денис Асенов от Русенския университет " Ангел Кънчев " . Георгиев поздрави от името на столичния кмет Йорданка Фандъкова и от СОС Националното посланичество на студентските препоръки за това, че всяка година отличава най-хубавите студенти.  

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров връчи премията за " Хуманитарни и обществени науки " на Атанас Георгиев Радев от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Той благодари за признанието, което получава, и означи, че е част от Студентския клуб на политолога в СУ.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков връчи премията за " Правни науки " на Вяра Борисова Трифонова и сподели, че я награждава за повторно, защото е спечелила и конкурс за есе за правата на индивида. Министър Зарков предложения всеки от четиримата номинирани студенти в тази категория да посетят за една седмица Министерството на правораздаването.

Отличието за " Стопански науки " беше връчено от Ирина Щонова - заместник-министър на стопанската система и промишлеността, на Валери Красимирова от УНСС.

За " Природни науки, математика и информатика " премията беше връчена от Атанас Ковачев - член на експертното жури, на Димитър Събев Димитров от Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров ". Той сподели, че за него е част да получи тази премия и благодари на поддръжката, която е получил от своите преподаватели. 

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов връчи премията за " Технически науки " на Рени Георгиева Сярова . Пеканов се пошегува и сподели на студентите в залата: " Аз не съм доста добър образец, не приемайте да станете министър, преди да завършите докторантурата си ". 

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова отличи в категорията " Аграрни науки и ветеринарна медицина " Весела Славейкова Славева от Лесотехническия университет. 

В категорията " Здравеопазване " премията беше връчена от заместник-министъра на опазването на здравето доцент Александър Златков на Здравко Иванов Иванов от Медицинския университет в Пловдив.

Кубрат Пулев разгласи, че премията за " Спорт " се присъжда на Боряна Николаева Калейн от Националната спортна академия, само че тя не участва на събитието.

Гледайки тази гала, съм изпълнен с религия за бъдещето на България и считам, че в случай че спортът и образованието вървят дружно, като общество, ще имаме по-голям триумф, съобщи Пулев.

Ръководството на НПСС връчва премия на Кубрат Пулев, която е за развиването на българския спорт измежду студентската юноша, разгласи ръководителят на НПСС Даниел Парушев. 

В категорията " Изкуства " наградата беше връчен от доктор Петър Чаушев , ръководител на НПСС през 2010-2011 година, на Иван Тодоров от Националната художествена академия.

Доц. Драгомир Стефанов връчи премията за " Сигурност и защита " на Борислав Петров Иванов от Висшето вонновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ". 

В категорията " Чуждестранен студент в България " премията беше връчена от посланика на Мароко у нас Закия Ел Мидауи на Марк Шнайдер от Германия, който се образова в Медицинския университет във Варна.  

За " Български студент, учащ се в чужбина " беше отличена Елена Николова, която учи висше обучение в Италия. Наградата беше оповестена от доцент Даниел Йорданов - ръководител на НПСС от 2006 до 2008 година, и от Атанас Мазнев - заместник-министър на електронното ръководство. 

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова връчи премията в категорията " Докторант на годината " на Теодор Анатолиев Ангелов от Медицинския университет в София. Той получи и преносим компютър от Министерството на образованието и науката.
 
Доц. инж. Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин и първи ръководител на НПСС, връчи наградата в категорията " Студент - доброволец на годината " на Лора Фучеджиева.

Конкурсът " Студент на годината " е основан при започване на 2006 година по самодейност на делегатите в Общото заседание на Националното посланичество на студентските препоръки в България.

Основната му задача е да разпространява, отличава и предизвиква достиженията на българските студенти от всички области на висшето обучение пред обществеността.

Жури в състав от водещи специалисти във висшето образованието е определило спечелилите в  категориите. Всички призьори са с потвърдени достижения в научната, културната, спортната и други действия, които са свързани с просветителния развой на национално и интернационално равнище.

Националният приз " Студент на годината " е най-престижният конкурс за младежи в България, означават от НПСС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР