Национално сдружение брокери на имоти подготвя проектозакон, регулиращ бранша, съобщиха

...
Национално сдружение брокери на имоти подготвя проектозакон, регулиращ бранша, съобщиха
Коментари Харесай

Брокери на имоти искат държавата да регулира бранша

" Национално съдружие брокери на парцели " приготвя проектозакон, регулиращ сектора, оповестиха от организацията. Целта е да се вкарат правила за работа на пазара на парцели, да се подсигурява отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира основаването на народен указател на брокерите.
В плана се предлага регистърът да се поддържа от държавен орган, а санкционирането на недобросъвестните брокери да става от съдилищата в България, а не от частна конструкция (камара). Подобна регулация може да се реализира на национално равнище - както е в Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения, или на областно/общинско равнище - както е във Франция, показват от националното съдружие.
Вписването на брокерите в регистъра да става от държавни чиновници (каквато е практиката в Търговския регистър), откакто се откри, че претендентите дават отговор на законовите условия за обучение и стаж, написани в бъдещия закон, а не да зависят от субективната преценка на чиновници в частен орган (камара).
Професионалните образования на брокерите да се реализират по реда на Закона за професионалното образование и обучение в свободно определено от всеки брокер образователно заведение, а не в един единствен център за професионално образование към формирование на лимитиран брой организации за недвижими парцели.
" Национално съдружие брокери на парцели ", което сплотява към 250 компании, е изрично срещу основаването на частна камара, регулираща сектора, каквито хрумвания се появяват от време на време. Причината е, че по този метод контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, нужните образования ще бъдат в ръцете на няколко шефове на организации. Тази концепция е лобистка и обслужва ползите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими парцели, резултат от което ще бъде заличаване на дребния и междинния бизнес в сектора, показват от организацията.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР