Национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу COVID-19

...
Национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу COVID-19
Коментари Харесай

Ректорът на МУ-Пловдив обясни колко дълго ще трае придобитият имунитет срещу COVID-19

 Национално изследване за следене на успеваемостта на имунизацията против COVID-19 започва в България. В него ще бъдат включени най-малко 1 000 души. Изследването ще би трябвало да проследи какъв имунитет се построява при хората след имунизация и за какъв брой дълго.

" Една от главните задания за оценка на успеваемостта на имунизацията против ковид, на който и да е производител, е ориентирана към проучване на постваксиналния имунен отговор. За да има статистическа меродавност на получените резултати, би трябвало да бъдат обхванати най-малко към 1 000 души ", изясни за изследването членът на Националния имунизационен щаб и ректор на МУ-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.

Тя разясни, че измежду критериите, по които ще се изследват хората, е съществуването на две сложени дози. Ще се проучват още по пол, възраст и съпътстващи болести.

" Проследяването ще бъде направено по открит дизайн в динамичност. Планираме това да стане на втория месец след поставената втора ваксина, на шестия, една година и даже две след имунизирането ", добави още ректорът на МУ-Пловдив.

Проф. Мурджева разясни, че препаратът вкарва осведомителна РНК на вируса в организма, като отхвърли изказванията, че имунизацията може да образува ракови кафези.

" Ваксината ни приготвя за среща със самия вирус, с цел да бъдем предпазени с един мощен боеприпас от кафези и молекули ", посочи проф. Мурджева.

Членът на Националния имунизационен щаб посочи, че имунният отговор стартира да се построява незабавно след първата инжекция. Стойностите, гарантиращи отбрана, се реализират след 20 ден от втората ваксина.

" Ако вършим прилика със самото заболяване, там към месец след боледуване стартират да се образуват първите антитела ", разяснява още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР