Национално проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено през есента на

...
Национално проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено през есента на
Коментари Харесай

Нараства положителното отношение към ЛГБТИ хората в България

Национално изследване на организация Алфа Рисърч, извършено през есента на 2023 година, по поръчка на фондация GLAS, открива нараснала осведоменост на българските жители с ЛГБТИ хората, с техните проблеми, права и мотивация.

За интервала от 2019 до 2023 година делът на заявяващите целеустремен интерес и респективно, отличаващи се с по-добра осведоменост, нараства от 24% до 28%. Значителен е и растежът в каузи на болшинството българи, които не са търсили интензивно информация, само че до тях са достигнали разнообразни медийни изявления: от 48% през 2019 година до 67% четири години по-късно. С най-висока осведоменост се открояват жителите на София и огромните градове, дамите, най-младите (18 – 29г.) и междинните генерации (40 – 49г.). 

Проучването е част от плана „ Гласове на общността “, изпълняван от фондация Глас, в партньорство с фондация Билитис, Асоциация на европейските журналисти-България и Осло Прайд, и с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Основната цел на плана е превъзмогване на отрицателните стандарти по отношение на ЛГБТИ хората посредством информационна акция, семинари и тренинги. 

Водещи източници на информация са диалозите с другари и познати (38%), постове в обществени мрежи (33%), осведомителни излъчвания в медиите (30%) и информационни/новинарски уеб сайтове (29%). Изключително значимо е обаче какво е доверието в осведомителните източници. При три от водещите източници изследването открива висока степен на доверие: това са диалозите с близки, осведомителните излъчвания в медиите, осведомителните уеб сайтове. Четвъртият интензивно употребен информативен канал – постовете в обществени мрежи – е със доста по-ниска степен на доверие.

Един от факторите, които въздействат мощно върху отношението към ЛГБТИ хората, е персоналният опит в другарство с тях:

- 35% декларират, че познават хора, които се дефинират като хомосексуални, 25% - бисексуални, 6% познават някой, определящ себе си като ЛГБТИ;

- 15% декларират, че персонално познават еднополови двойки, други 32% - че знаят историята на такива хора.

Като цяло, настройките на българите към ЛГБТИ хората са преобладаващо неутрални. Настоящото проучване удостоверява откритата и в предходни изследвания наклонност, че с разширението на персоналните контакти с ЛГБТИ, нараства и позитивното отношение към представителите на общността. Най-голяма част (46%) считат, че човек, определящ се като ЛГБТИ, е като всеки един от нас, а измежду водещите характерности, с които ги свързват намират място също „ смели, отстояват идентичността си “ (18%), „ образовани “ (16%), „ креативен персони “ (15%), „ с положителни специалности “ (12%) и други Най-често споделяната отрицателна асоциация е „ парадиращи със своята различност “ (24%).

Личното другарство с ЛГБТИ хора и по-добрата осведоменост са причина и за повече схващане към проблемите, с които те се сблъскват. Така например 68% считат, че в случай че в горните класове в учебно заведение има възпитаник с хомосексуална ориентировка, той ще бъде обект на насмешка против 8%, които са на мнение, че би повлиял на другите да изберат такава еднаквост. Според забележителна част от интервюираните ЛГБТИ хората срещат враждебно отношение в разнообразни житейски обстановки. Според 47% - при намерено заявяване на идентичността си, съгласно 46% - когато са на обществени места, 36% - при развъждане на дете, 33% - в учебно заведение, 31% - при търсене на работа.

Същевременно се обрисува наклонност към намаляване въздействието на извънредно враждебни и искрено манипулативни тези, чието разпространяване също служеше за стигматизиране на ЛГБТИ хората. 36% не са съгласни, че хомосексуалността и трансджендър идентичността са психологични разстройства, против 25% съгласни; 37% не са съгласни, че тази еднаквост е единствено „ западен феномен “, против 25% съгласни; 39% отхвърлят тезата, че ЛГБТИ хората са „ педофили “, против едвам 16%, които към момента са склонни да я одобряват и прочие

Регистрираните позитивни трендове, въпреки и към момента страхливо, демонстрират изменящите се публични настройки към ЛГБТИ хората. Подкрепата за значими за общността политики и по-конкретно, споразумяване на статута на еднополовите двойки обаче продължава да е лимитирана (34% утвърждение против 27% отрицание и 39%, които не заемат съответна позиция). По-висока поддръжка идва от жителите на София и огромните градове, високо образованите, дамите, междинните генерации (40 – 49 г.). 

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от организация Алфа Рисърч през ноември 2023 година измежду извадка от 1000 души по метода на директно стандартизирано изявление с таблети.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР