Националният военно-исторически музей представя изложбата Малкият човек в голямата война.

...
Националният военно-исторически музей представя изложбата Малкият човек в голямата война.
Коментари Харесай

Изложба Малкият човек в голямата война в НВИМ

Националният военно-исторически музей показва изложбата " Малкият човек в огромната война ". Тя споделя за Първата международна война по невероятен метод и е доста друга от експозициите, които сме привикнали да виждаме в този музей. Всъщност изложбата наблюдава войната през възприятията и гледната точка на бойците и техните близки. Неслучайно уредниците са избрали за откриването Деня на християнското семейство.

София

Тук няма огромни борби и не звучат победни фанфари. Пространството е разграничено на 5 модула с снимки и експонати - знаци на ориста на хилядите участници в тези исторически борби. Тук ще видите най-малкия доброволец във войната - 10-годишния Никола Костов и дребната му униформа. А този часовник препречва пътя на френски патрон и избавя живота на боец от 54-ти полк.

Тази галерия е част от Националния проект за отбелязване на 100 години от края на Първата международна война и присъединяване на България в нея.

Всеки модул има вълнуващо заглавие - вярата, ужасът, упованието, самосъхранението и крахът, които въплъщават другите стадии на войнишкия живот и вълненията на разграничените фамилии. Избрани разкази на огромни български писатели от епохата звучат от специфичен аудиогид.

доцент доктор Соня Пенкова, шеф на НВИМ: Дано да има вяра да прочетем вярно уроците на историята и да разберем, че колкото и героично да звучат нашите победи и колкото и значими да са те, ужасът е този, който въплъщава войната.
Богатство от фотографии, персонални свидетелства и извънредно положително сценографско оформление на пространството, превеждат един международен спор на езика на човешките страсти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР